Krajicek ronde verder, pak slaag voor Haarhuis

MELBOURNE, 17 JAN. Richard Krajicek heeft zich vanochtend eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van de Open Australische kampioenschappen. Hij versloeg de Zuidafrikaan Clinton Marsh met 6-1 6-1 6-1. Paul Haarhuis en Yvette Basting waren minder succesvol. Haarhuis kreeg in de eerste ronde een geweldig pak slaag van de Zweed Thomas Enqvist, 6-2 6-1 6-1. Yvette Basting verloor kansloos van de Mexicaanse Gavaldon: 6-2 6-0.

Krajicek had zich als doel gesteld zijn partij tegen de qualifier Marsh zo snel mogelijk af te maken. In zijn opzet om krachten te sparen slaagde de Hagenaar: na vijf kwartier zat hij al weer in de kleedkamer. De als zestiende geplaatste Krajicek, die vorig jaar wegens een blessure ontbrak bij de Australian Open, komt in de tweede ronde uit tegen de winnaar van het duel tussen Stolle en Ondruska. Normaal gesproken wachten daarna de Australiër Rafter en vervolgens de als tweede genoteerde Agassi.

Paul Haarhuis, die zondag in Jakarta zijn eerste overwinning in een Grand-Prixtoernooi boekte, trof het in Melbourne niet met de loting. Coach Alex Reijnders gaf dat duidelijk aan. “Hier binnenkomen als je net een toernooi hebt gewonnen, geeft een kick. Normaal is dat een voordeel. Helaas had Paul hier een tegenstander die het zelfde was overkomen.”

De 20-jarige Enqvist won zondag een toernooi in Auckland. Het betekende de derde titel in zijn loopbaan. Haarhuis brak vanmorgen niet één keer door de service van zijn tegenstander, maakte doorlopend onnodige missers en zag de harde passeerslagen van de Zweed aan alle kanten langs zich heen vliegen. “Er was gewoon helemaal niets aan te doen”, meende Haarhuis. “Deze man was veel te goed voor me. Ik heb geen moment een fatsoenlijke kans gehad. Het is balen. Kom ik met een goed gevoel hier naar toe, tref ik iemand die nog beter in vorm is.”

Op de tweede dag, die werd gekenmerkt door langdurige regenbuien, vielen de eerste verrassingen te noteren. Ivanisevic, als vierde geplaatst, was de meest opvallende tennisser die uit het toernooi verdween. De tweevoudig Wimbledon-finalist ondervond tegen Carl Uwe Steeb te veel hinder van een knieblessure. Met 6-1 7-6 (7-4) 6-3 ging de Duitser over naar de tweede ronde. “Ik heb nog nooit zo slecht gespeeld”, klaagde Ivanisevic na afloop. “Steeb heeft niet van mij gewonnen, ik heb van mezelf verloren.”

Ook de als twaalfde genoteerde Marc Rosset voldeed niet aan de verwachtingen. De Zwitser verloor met 6-7 (4-7) 6-4 6-3 6-4 van de Italiaan Andrea Gaudenzi en kan zich nu gaan voorbereiden op de Davis-Cupontmoeting met Nederland, in de eerste week na de Australian Open in Genève.

Alle andere geplaatste spelers kenden weinig problemen. Stefan Edberg, Andrei Medvedev, Magnus Larsson, Thomas Muster en Wayne Ferreira kwalificeerden zich voor de volgende ronde, net als Andre Agassi. De Amerikaan, spelend in een zeer kleurrijk tenue en met een paars hoofddoekje, maakte de meeste indruk. Met gecontroleerd spel wees hij binnen anderhalf uur de Zuidafrikaanse qualifier Grant Stafford op zijn tekortkomingen: 6-2 6-4 6-2. Agassi zei na afloop dat hij zijn sport dit jaar serieuzer neemt dan ooit tevoren. “Vroeger was tennis een van de vele dingen die ik deed. Tegenwoordig is dat anders. Tennis heeft nu mijn hoogste prioriteit. Daarom ben ik ook voor het eerst in mijn carrière van de partij bij de Australian Open.” (ANP, AP, Reuter)