België keert zich tegen wijziging van vreemdelingenwet

DEN HAAG, 17 JAN. België vindt de aanstaande wijzigingen van de Nederlandse asielwetgeving onaanvaardbaar. Volgens de Belgische minister van binnenlandse zaken, J. vande Lanotte, is de nieuwe wet 'veilige derde landen' in strijd met internationale afspraken.

Minister Vande Lanotte heeft zijn kritiek geuit in een brief aan staatssecretaris Schmitz (justitie), aan de vooravond van de behandeling in de Eerste Kamer van de wet 'veilige derde landen'. De wet moet ervoor zorgen dat asielzoekers, die via een zogenoemd veilig land naar Nederland zijn gereisd, worden teruggestuurd naar dat land zonder dat zij een aanvraag tot een verblijfsvergunning in Nederland kunnen indienen. Nederland hoopt, in navolging van Duitsland, op deze wijze het aantal asielaanvragen te verminderen.

De Belgische minister Vande Lanotte protesteert in zijn brief aan de staatssecretaris tegen dit 'uitzettingsbeleid'. Volgens de minister kunnen asielzoekers die slechts door België zijn gereisd, niet naar dat land worden teruggestuurd omdat ze er niet hebben verbleven. Vande Lanotte verwijt Nederland haar verantwoordelijkheden af te schuiven op de buurlanden. Staatssecretaris Schmitz kondigde vanochtend aan op 1 februari met haar Belgische collega te zullen gaan praten.

De wet 'veilige derde landen' is eind vorig jaar in de Tweede Kamer aangenomen. Daarbij verzekerde staatssecretaris Schmitz de Kamer dat er overname-overeenkomsten met Duitsland en België zijn. De wet 'veilige derde landen' moest op 1 januari van dit jaar in werking treden, maar is uitgesteld na vragen van de Eerste Kamer. Deze zal zich nu 31 januari over de wet buigen. Volgens het Nederlandse ministerie van justitie komt bijna tachtig procent van de asielzoekers via Duitsland en België naar Nederland. Het ministerie wil geen commentaar op de brief geven.