Raadsels in de tv-reclames moeten zappen tegengaan

Nederland 1, vanaf vanavond het Quizspel

“U hebt motorpech en gebruikt de linkervluchtstrook; mag dat?” De kijker die zich - tussen de commercials door - voor deze vraag gesteld zag, moest van de Ster het hele reclameblok uitzitten voor het verlossende: “Ja, dat mag”. Met het stellen van verkeersvragen wilde de Ster vorig jaar voorkomen dat kijkers tijdens de reclameboodschappen gaan zappen. Om diezelfde reden gaat de Ster nu een proef doen met 'het Quizpel'. Met ingang van vanaond 19.00 uur op Nederland 1 verschijnt in elk reclameblok een quizvraag.

De foto van een voetballer verschijnt in beeld. “Weet u de naam van deze voetballer, bel ons dan en maak kans op een schitterende philipsshave”, zegt een donkere stem. Commercials over tandverzorgende kauwgum en toiletpapier dat heerlijk zacht aanvoelt volgen.

De kijker die zijn goede antwoord beloond wil zien en voor de stofzuiger of het dagje Maastricht wil doorgaan, kan zijn antwoord tot vijf minuten voor het volgende reclameblok inspreken op een 06-nummer. Uit de goede antwoorden kiest een computer a-select tien kandidaten die vervolgens - buiten beeld - tegen elkaar spelen. Uit deze groep komt de uiteindelijke winnaar die aan het begin van het volgende reclameblok wordt bekendgemaakt. Aan het eind van dat blok verschijnt dan weer een nieuwe vraag. Om een 'luxe koffer vol parfum met maroussia' te winnen moet de kijker bijvoorbeeld bij '....zijde', '....luis' en '....nerf' een woord van vier letters invullen om drie goede woorden te krijgen. Het raden van het vervormde hoofd van Ivo Niehe in het volgende reclameblok is goed voor een gouden horloge.

“Het Quizpel zal de advertentietarieven gunstig beïnvloeden”, zegt Ster-directeur R. Morees. Want net als bij de verkeersvragen verwacht hij “een licht positief door-kijkeffect”. En dat, zegt hij, is interessant voor alle adverteerders. Als het Quizpel aanslaat verschijnen binnen een maand ook op de andere twee netten quizvragen en worden de eerste vragen al vanaf 16.00 uur gesteld. De hele proef duurt tot half april.