Nederlanders overtuigen bij Australian Open

MELBOURNE, 16 JAN. De Nederlandse deelnemers zijn vandaag in Melbourne goed begonnen aan de Open Australische kampioenschappen. Van de acht nationale tennissers die op de eerste dag van het grand-slamtoernooi in actie kwamen, werden alleen Stephanie Rottier en Caroline Vis uitgeschakeld.

Jan Siemerink behoorde op de openingsdag zelfs tot één van de meest opvallende figuren. Met opmerkelijk machtsvertoon versloeg hij de Amerikaan Malivai Washington, de nummer dertig van de wereld, in straight sets: 6-4 7-5 6-2. Siemerink is in vorm, zoals op één van de vele bijbanen van Flinders Park vanmorgen al snel bleek. Hij won dit jaar onder meer al van Ferreira en Forget en begon vol vertrouwen aan het karwei. “Twee keer eerder had ik tegen Washington gespeeld, twee keer versloeg ik hem. Gewoon door mezelf te blijven en m'n eigen spel te spelen. Dat heb ik nu weer gedaan.”

In mei vorig jaar onderging Siemerink een operatie aan de knie. Twee maanden stond hij langs de lijn. Tot voor kort moest hij noodzakelijkerwijs kwalificaties spelen, om toegelaten te worden tot de hoofdtoernooien. Ook deed hij mee aan enkele Challenger-toernooien. “Gewoon om het gevoel van winnen terug te krijgen. Dat had ik nodig. Het gaat er niet om van wie je wint, als je maar wint.”

De 24-jarige Siemerink noemt ritme de verklaring van zijn opvallende daden van de laatste tijd. “Steeds als het weer aardig ging, viel ik terug door een blessure. Dat is funest, het verstoort je spel. Nu ben ik al een paar maanden achter elkaar fit. Daardoor is het geloof en het vertrouwen teruggekomen.”

Cruciaal in de partij tegen Washington was de elfde game in de tweede set. “Een rommelige game”, zei Siemerink, die na negen keer deuce toch door de Nederlander werd gewonnen. Daarna won Siemerink eenvoudig de set en vervolgens ook de partij. “Ik geloof dat hij moedeloos van mij werd”, zei Siemerink na afloop. De Nederlander stuit nu op de Amerikaan Wheaton. Als hij ook die partij wint, ontmoet hij waarschijnlijk de als vierde geplaatste Kroaat Goran Ivanisevic.

Jacco Eltingh, die samen met Paul Haarhuis in Melbourne zijn dubbeltitel verdedigt, versloeg in de eerste ronde met 6-3 7-6 6-4 de Zweedse tennislegende Mats Wilander. “Ik ben bijzonder opgelucht”, zei Eltingh, die in laatste vier toernooien steeds in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

Bij de vrouwen deelde vooral Schultz harde klappen uit. De als twaalfde genoteerde Heemsteedse zette de Duitse Kschwendt in exact een uur aan de kant: 6-3 6-2. Miriam Oremans slaagde er na een stroeve start in de partij tegen de Taiwanese Wang volledig om te draaien, 3-6 6-3 6-3. Ze noemde haar winst vooral in mentaal opzicht van groot belang. “Een paar maanden geleden had ik dit niet kunnen opbrengen.”

Ook Kristie Boogert bereikte de volgende ronde ten koste van de Italiaanse Ferrando, 6-0 4-6 6-0. Caroline Vis verloor van de Française Testud, 6-4 6-0 en Stephanie Rottier werd in een Nederlands onderonsje verrassend door Manon Bollegraf uitgeschakeld: 7-6 7-5.

Verrassingen deden zich in de eerste ronde nog niet voor. Alle geplaatste spelers bereikten de volgende ronde. Pete Sampras en Jim Courier, de twee Amerikaanse favorieten voor de eindzege, deden dat zonder moeite. Sampras gunde in de Italiaan Gianluca Pozzi slechts vijf games: 6-3 6-2 6-0. Jim Courier had tegen de Tsjech David Rikl alleen in derde set enige problemen: 6-4 6-0 7-6 (7-2). Ook Michael Stich en Michael Chang gingen zorgeloos over naar de volgende ronde. Oud-Wimbledonkampioen Pat Cash daarentegen struikelde over de Amerikaan Alex O'Brien.

Bij de vrouwen boekte de 14-jarige Martina Hingis haar eerste grand-slamzege. De Zwitserse versloeg in vijf kwartier de Amerikaanse Jolene Watanabe met 6-0 7-6 (7-2). Hingis, die na afloop werd bestormd door handtekeningenjagers, verklaarde na afloop geïmponeerd te zijn door de ambiance. “Het stadion is groter dan ik gewend was en er zaten veel toeschouwers op de tribune dan anders. De als vierde geplaatste Mary Pierce won eenvoudig van de Slowaakse Tina Krizan, 6-1 6-0. (ANP, AP)