Franse katholieken de straat op na ontslag bisschop

PARIJS, 16 JAN. In Frankrijk zijn duizenden rooms-katholieken de straat opgegaan om te protesteren tegen het ontslag van Jacques Gaillot als bisschop van Évreux. Tal van vooraanstaande katholieken hebben hun ongenoegen uitgesproken over de maatregel van Rome.

Het Vaticaan maakte afgelopen vrijdag bekend dat de bisschop van Évreux was ontslagen wegens zijn controversiële en voor Rome onaanvaardbare opvattingen met betrekking tot abortus, voorbehoedsmiddelen, homoseksualiteit en gehuwde priesters. Het Vaticaan deelde mee dat tal van Franse kerkelijke leiders met het ontslag hadden ingestemd. Aartsbisschop Jean-Marie Lustiger van Parijs zei in een vraaggesprek met het dagblad Le Figaro: “Dit is een les voor ons allemaal. Je kunt je missie niet uitvoeren volgens je persoonlijke opvattingen. De beslissing die Rome heeft genomen geeft aan dat vijftien jaar discussie, dialoog, uitwisseling en pogingen om te voorkomen dat de boot van een man zou afdrijven, zijn mislukt.”

Veel andere kerkelijke functionarissen toonden zich echter teleurgesteld. Bisschop Jean Vilnet van Lille zei: “Dank zij monseigneur Gaillot voelden de armen, de buitengeslotenen, degenen die zoeken naar hoop, zich begrepen, gesteund en herkend. Men zal begrijpen dat ik met hem mee lijd en met degenen die hem steunen op dit cruciale moment.” Aartsbisschop André Colline van Toulouse zei “diep bedroefd” te zijn en gaf aan te vrezen dat deze maatregel “grote verdeeldheid en onbegrip” binnen de kerk zal veroorzaken. De aartsbisschop van Cambrai, Jacques Delaporte, liet zich in gelijke zin uit. Abbé Pierre, de bekendste en populairste geestelijke van Frankrijk die veel voor Parijse daklozen doet, sprak van “een vergissing, waarvan de de geschiedenis van de kerk vol is”.

In Évreux gingen gisteren vijfduizend mensen de straat op. “Vader vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen”, stond op een van de spandoeken. “U zult altijd bisschop van Évreux blijven” stond op een ander. Ook in Rennes, Nantes, Straatsburg en Bordeaux gingen mensen de straat op. In Metz hebben zestien priesters tot een 'preekstaking' besloten uit solidariteit met de monddood gemaakte Gaillot.

De 59-jarige Gaillot heeft de reputatie van een bisschop die actief opkomt voor vooral daklozen en homoseksuelen. Hij pleitte, tegen de katholieke moraal in, voor het gebruik van condooms om de verspreiding van aids tegen te gaan en is van oordeel dat priesters moeten kunnen trouwen. Als motief voor zijn ontslag gaf het Vaticaan het feit dat Gaillot alle adviezen van het Vaticaan en zelfs een nadrukkelijke waarschuwing van de paus naast zich neer had gelegd.

Niet bekend