Rank verkleint belang Rank Xerox

De Britse Rank Organisation verkleint haar belang in Rank Xerox, een gezamenlijke onderneming met het Amerikaanse kopieerconcern Xerox. Rank verkoopt een pakket aandelen van 13 procent aan Xerox voor 620 miljoen pond (1,67 miljard gulden). Het belang van de Amerikanen gaat daardoor omhoog van 67 tot 80 procent.

Rank Organisation, vooral werkzaam in amusementssectoren als de filmindustrie, gebruikt de opbrengst om schulden te verminderen. Het gaat op het eerste gezicht om een imposant bedrag, maar de Londense effectenbeurs dacht daar anders over. De koers van het aandeel Rank zakte na bekend worden van het nieuws met 6 procent in.

Rank Xerox is in Nederland aanwezig met de verkooporganisatie Rank Xerox Nederland in Amstelveen (800 werknemers) en het produktiebedrijf Rank Xerox Manufacturing in Venray (2000 werknemers. De Limburgse fabriek maakt kopieerapparaten, faxapparaten en andere kantoorapparatuur. Rank Xerox heeft in Europa ook produktiebedrijven in Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje.

Rank maakte dit gisteren bekend bij de presentatie van de resultaten over het eind oktober afgesloten boekjaar. De winst voor belasting steeg licht van 277 miljoen tot 284 miljoen pond (764 miljoen gulden). Een flink deel daarvan was afkomstig van Rank Xerox. De omzet groeide van 2,1 miljard tot 2,2 miljard pond (5,9 miljard gulden).

Rank liet gisteren bovendien weten belangstelling te hebben voor de 450 MGM-bioscopen die de noodlijdende Franse bank Crédit Lyonnais wil verkopen. Daaronder zijn 22 theaters met 66 zalen in Nederland.