Herstel autoverkopen West-Europa

BRUSSEL, 13 JAN. De verkoop van personenauto's in Europa heeft zich vorig jaar voor een deel hersteld van de forse achteruitgang in 1993. In het afgelopen jaar kwam de verkoop uit op ruim 11,9 miljoen auto's. Dat is 5,9 procent meer dan in het rampjaar 1993, toen er een achteruitgang was van 15 procent.

De gegevens zijn afkomstig van de ACEA, de associatie van Europese autoproducenten. Ze zijn gebaseerd op de registratie van nieuwe auto's in de twaalf landen van de Europese Unie en de vijf landen van de Europese Vrijhandels Associatie (EVA). De ACEA verwacht dat de verbetering van de automarkt zich dit jaar zal voortzetten. Dat zou betekenen dat er 13,3 miljoen personenwagens en lichte bedrijfswagens worden verkocht, aldus ACEA-voorzitter en Fiat-topman Giorgio Garuzzo.

Alle autobouwers deelden in het herstel van de automarkt, met uitzondering van de Japanse fabrikanten. Deze zagen hun verkoop met 5,8 procent dalen. Hun marktaandeel, dat in de EU aan een plafond is gebonden, zakte van 12,3 tot 10,9 procent.

Garuzzo maakte wel de kantekening dat de voorspellingen ervan uitgaan dat de gunstige omstandigheden blijven zoals ze zijn, “maar zelfs dan liggen de verkoopcijfers onder het niveau van voor de recessie.” De onzekere toekomst heeft te maken met het grote aantal werklozen en de hoge belastingen. (Reuter/DPA)