Japan opent markt financiële diensten

TOKIO, 11 JAN. Japan en de Verenigde Staten zijn het eens geworden over de opening van de Japanse markt voor financiële diensten. Dit heeft de Japanse minister van financiën, Masayoshi Takemura, gisteren laten weten in Peking waar hij op bezoek is.

De definitieve overeenstemming in de besprekingen, die in september vorig jaar begonnen, kwam tot stand na telefonisch overleg van Takemura met Frank Newman, waarnemend minister van financiën van de VS.

Japan stelt zijn financiële markt niet alleen open voor de VS, maar ook voor andere landen. Takemura zei dat de overeenkomst niet alleen in economisch opzicht van belang is voor de betrekkingen tussen Japan en de VS, maar ook bijdraagt aan de liberalisering van de financiële wereldmarkt.

Niet bekend

De Europese Commissie heeft voorzichtig positief gereageerd en laten weten dat zij bij de toepassing van de overeenkomst betrokken wil worden. Een woordvoerster van de commissie zei dat er met zowel de VS als Japan zal worden gesproken over een “zo multilateraal mogelijke” uitvoering van het akkoord. Het financiële dienstenverkeer vormt 7 procent van het totale bruto binnenlands produkt van de Europese Unie. Minister Takemura verklaarde dat Japan “gestaag en eerlijk” zijn financiële markten zal dereguleren. De premier van Japan, Tomiichi Murayama, brengt binnenkort een bezoek aan Washington. Tijdens een ontmoeting met president Clinton zal de overeenkomst worden beklonken.

De financiële diensten zijn een van de reeks economische onderwerpen waarover de VS en Japan sinds 1993 aan het overleggen zijn. Later deze maand praten de twee partijen verder over de handel in auto's en auto-onderdelen.