Warburg stopt met Euro-oblies

LONDEN, 10 jan. De Britse effectenbank S.G. Warburg heeft besloten te stoppen met de handel in Euro-obligaties. Dit zijn openbare leningen die worden verkocht aan buitenlandse investeerders, in een andere valuta dan die van de uitgever zelf. De beslissing betekent dat Warburg rond de 180 medewerkers zal ontslaan. De bank wil zich voortaan concentreren op financiële dienstverlening, de aandelenhandel en staatsobligaties. Zo wil de bank een kleinere maar meer winstgevende praktijk opbouwen.

Het besluit heeft in de Londense City tot verbazing geleid, omdat het juist Warburg was dat dertig jaar geleden, in de persoon van de toenmalige topman Sit Siegfried Warburg, met 'Euro'-leningen begon. Warburg verzorgde in 1963 een lening van 15 miljoen dollar voor het Italiaanse staatsbedrijf Autostra di Italia.

Het nieuws dat Warburg de vastrentende markt grotendeels verlaat komt een maand na het afspringen van de voorgenomen fusie tussen de Amerikaanse effectenbank Morgan Stanley en Warburg. Die fusie ging niet door vanwege onenigheid over de positie van Mercury Asset management, de grootste Britse vermogensbeheerder die voor een deel in handen is van Warburg.

De positie van Amerikaanse banken in de Euromarkt wordt steeds sterker. Ze verzorgen nu al ongeveer 60 procent van de uitgifte van de 400 miljard dollar aan obligatieleningen. Warburg werd beschouwd als de enige Britse bank die het best de concurrentie met de Amerikaanse banken in deze markt aan kon. Volgens waarnemers heeft Warburg met de genomen maatregel nu de ambitie opgegeven om met de grote Amerikaanse huizen mee te concurreren.

In de zes maanden tot en met september vorig jaar leed Warburg op de activiteiten die nu worden afgestoten een verlies van 20 miljoen pond sterling (55 miljoen gulden). Door niet meer actief te zijn in de Euro-obligaties denkt Warburg jaarlijks 25 miljoen pond te besparen. Wel zal de bank 5 miljoen pond kwijt zijn aan afvloeiingsregelingen. (AP, Reuter)