Sterke positie Orange Fund in strijd om Union

ROTTERDAM, 10 JAN. Het beleggingsfonds Orange Fund krijgt een doorslaggevende stem in de oplaaiende machtsstrijd tussen twee groepen aandeelhouders van de fietsenfabriek Union.

Het Orange Fund (met ongeveer 300 miljoen gulden beleggingen) heeft bijna tien procent van de aandelen van Union en zit daarmee op de wip tussen de twee concurrerende groepen. Zowel het beursgenoteerde handelshuis Borsumij Wehry als een groep particuliere investeerders onder leiding van ex-CPB-directeur drs. P. de Ridder heeft zijn zinnen gezet op Union.

Fondsmanager W. Burgers van het Orange Fund wil nog geen enkele indicatie geven over zijn voorkeur. “Wij laten alles op ons afkomen. Veel essentiële informatie over de plannen van Borsumij en de groep De Ridder is nog niet beschikbaar. Deze uitgangssituatie met twee concurrerende partijen is er wel eentje die wij graag zien.”

De groep investeerders rond de Ridder heeft ongeveer 40 procent van de aandelen Union. Borsumij kan in deze fase van de strijd rekenen op de steun van ongeveer 20 procent van de aandelen. De positie van het Orange Fund in de strijd tussen de twee groepen wordt gecompliceerd door het feit dat het fonds ook een klein belang (ruim één procent van de aandelen) heeft in de aandelen van Borsumij. Een van de commissarissen van Orange Fund is bovendien directeur J. van Roon van Borsumij. “Zijn positie is niet wezenlijk van invloed op onze beslissing”, zegt Burgers.

Borsumij en de groep rond De Ridder hebben hun eigen plannen met Union. De Ridder wil de zelfstandigheid van Union handhaven door het bedrijf, dat de afgelopen twee jaar verlies geleden heeft, een kapitaalinjectie te geven. Daarover onderhandelt hij met een Nederlandse financiële instelling, waarvan hij de naam niet wil onthullen. In de loop van februari moet daarvover meer duidelijkheid komen. Begin maart wordt een aandeelhoudersvergadering van Union verwacht waar beleggers over de plannen kunnen praten.

Borsumij wil Union koppelen aan haar eigen dochter Stokvis, een handelsonderneming die vier maal zo groot is als de fietsenfabriek. Borsumij wil de macht over Union krijgen door een gecompliceerde financiële transactie. Daarbij zal Union nieuwe aandelen plaatsen bij Borsumij in ruil voor alle aandelen van Stokvis. Door deze zogenaamde omgekeerde overname krijgt de Union Stokvis combinatie een eigen beursnotering.

De voorgenomen transactie tussen Borsumij en Union heeft ook de aandacht getrokken doordat bestuurslid mr. G. van den Brink van Borsumij tevens commissaris en aandeelhouder (10 procent) van Union is en ook voormalig grootaandeelhouder was van Stokvis. De oppositie van de groep rond De Ridder tegen Van den Brink en Borsumij is opmerkelijk omdat zij voormalige investeringspartners zijn in de beleggingsclub Courtier van gefortuneerde zakenlieden die een paar maanden geleden uit elkaar viel.