Overnamebod van 3,3 mld op bank Portugal

ROTTERDAM, 10 JAN. Banco Portugues do Atlantico (BPA), de op één na grootste bank in Portugal, is doelwit van een overnemingspoging door branchegenoot Banco Comercial Portugues (BCP). BCP brengt samen met 's lands grootste verzekeraar, Seguros Imperio, een bod uit van 300 miljard escudo (3,3 miljard gulden) op alle aandelen.

Sinds de regering van Portugal in het midden van de jaren tachtig de bankensector heeft geliberaliseerd is er een omvangrijk concentratieproces op gang gekomen. De grootste bank, Caixa Geral de Depósitos, is nog in staatshanden. Veel voormalige staatsbanken zijn inmiddels geprivatiseerd. De banken in Portugal ondervinden veel concurrentie van andere Europese banken en hopen daaraan gezamenlijk beter het hoofd te kunnen bieden.

De poging van BCP, de vijfde bank van Portugal, om BPA in te lijven is de tweede in een jaar tijd. BCP bracht vorig jaar een bod uit op 40 procent van de aandelen BPA. BCP was toen bereid om per aandeel 3.000 escudo te betalen, meer dan het huidige bod van 2.730 escudo per aandeel. De regering blokkeerde dat bod in augustus omdat er een te grote machtsconcentratie zou ontstaan.

Inmiddels zijn de verhoudingen in de Portugese banksector echter ingrijpend gewijzigd. De zakenman Antonio Champalimaud kwam onlangs overeen van de Spaanse bank Banesto een belang van 50,5 procent over te nemen in Banco Tota e Acores, nummer drie op de Portugese ranglijst. Hij wordt daarmee de grootste particuliere bankier in het land. De regering zal de transactie van Champalimaud vrijwel zeker goedkeuren, vooral omdat Banco Tota e Acores daardoor weer in Portugese handen komt. BCP gaat ervan uit dat de regering een overname van BPA niet langer kan tegenhouden.

De Portugese banksector beleeft zware tijden sinds de liberalisering. De concurrentie heeft de marges onder druk gezet, waardoor deze zijn gedaald van 7 procent in 1989 tot ongeveer 3 procent nu. Analisten hebben berekend dat de winst van de banken het afgelopen jaar met 100 miljard escudo is gedaald tot 600 miljard escudo. De Portugese banken zien zich daardoor gedwongen om kosten bereken voor het aanhouden van rekeningen en het overboeken van geld, diensten die tot op heden gratis zijn.