Aantal illegale video's in omloop is sterk toegenomen

ROTTERDAM, 10 JAN. Het aantal illegale videocassettes in omloop is sterk toegenomen. Vorig jaar werden 25.000 illegale banden in beslag genomen. In 1992 waren dat er nog elfduizend. Dit blijkt uit cijfers van de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

De Buma/Stemra schrijft de sterke groei van het aantal illegale kopieën toe aan de grote populariteit van nieuwe gezinsfilms zoals Jurassic Park en de Disney-produkties Sneeuwwitje en Alladin.

Video-piraterij is een lucratieve handel. De produktie van een illegale videoband kost vijf gulden. Illegale banden worden gemiddeld voor 25 gulden per stuk verkocht. De producenten zien door de piraterij miljoenen guldens aan hun neus voorbij gaan. Walt Disney Nederland lijdt door illegale versies van bijvoorbeeld de Lion King ruim 3,5 miljoen gulden schade. “En dan hebben we het alleen nog maar over Nederland en de Lion King. In totaal is Walt Disney miljarden guldens kwijt”, aldus directeur R. Jongmans van Walt Disney Nederland.

De Buma/Stemra onderschepte vorig jaar ook nog eens dertigduizend illegale cd's. De Nederlandse platenindustrie mist ongeveer zestig miljoen gulden omzet per jaar door illegale cd's in omloop. Volgens de Buma/Stemra bedraagt de totale omzet in Nederland aan illegale cd's en video's ruim vijftig miljoen gulden.

Uit een reportage van NCRV's Hier en Nu bleek gisteren hoe eenvoudig het is in het voormalige Oostblok illegale cd's te laten persen. In Bulgarije kan men illegale cd's laten maken voor maar 1,25 gulden per stuk. Naar licentiepapieren voor de auteursrechten wordt niet gevraagd. Daarnaast zijn in Oost-Europa vele illegale cd's van bekende artiesten voor vijf gulden te koop. (ANP)