Adopteer een Duits kasteel

In het Cultureel Supplement van 23 december las ik het artikel: 'Ruïnes in de uitverkoop' over de teloorgang van Duitse kastelen. Dit artikel sprak mij bijzonder aan en wel om een aantal redenen. Ten eerste, het is bijzonder spijtig dat zoveel cultuurgoed verloren dreigt te gaan. Ten tweede, wordt het niet een keertje tijd dat wij onze oosterburen in deze tijd van wederopbouw helpen?

We zijn ervan overtuigd dat onze oosterburen die renovaties niet zelf kunnen bekostigen en ik zou derhalve willen voorstellen als gebaar van goede wil een actie te starten om als Nederlandse bevolking of het slot Gauernitz of kasteel Scharfenberg te adopteren.

Zo'n gebaar zou een geweldige uitstraling kunnen hebben en een dubbel doel kunnen dienen: Nederlands cultureel trefpunt in een nieuw stukje Duitsland èn een stukje Holland promoting dat en handel en relatie wel eens ten goede zou kunnen komen.