Westerse kritiek op Parijs wegens toenadering Irak

LONDEN/WASHINGTON, 7 JAN. De Britse en Amerikaanse regeringen hebben gisteren zware kritiek uitgeoefend op Frankrijk, omdat dit land de betrekkingen met Irak heeft aangehaald. De Franse minister Alain Juppé zei gisteren na een ontmoeting met de Iraakse vice-premier Tareq Aziz in Parijs dat Frankrijk een belangenafdeling in de Roemeense ambassade in Bagdad zal openen. Het ministerie van buitenlandse zaken in Londen neemt het Parijs kwalijk dat er vooraf geen overleg is geweest met de leden van de Europese Unie. Groot-Brittannië zei in een reactie dat het druk wil blijven uitoefenen op de Iraakse president Saddam Hussein. Een regeringswoordvoerder verklaarde dat Londen “zeer wantrouwig blijft” ten aanzien van de Iraakse intenties. Washington reageerde eveneens verbolgen. Frankrijk heeft deze stap niet op het juiste ogenblik gezet, zei een woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken. “Wij beschouwen dit speciale besluit niet als behulpzaam of constructief”. Irak blijft de internationale gemeenschap uitdagen en schendt voortdurend vele VN-resoluties, zo meende zij. “Parijs heeft ons vooraf niet om raad gevraagd, maar dit is onze reactie.” Parijs toonde zich al eerder voorstander van gedeeltelijke verlichting van het embargo tegen Bagdad, omdat Irak Koeweit inmiddels officieel heeft erkend en in Franse ogen verregaand tegemoet is gekomen aan de VN-eis zijn massavernietigingswapens op te ruimen. (AP, Reuter)