Publiekstrekker

Traditiegetrouw begint het nieuwe bridgejaar met een publiekstrekker van jewelste: de Cap Volmac Wereld Top 16 in Den Haag. Omdat Nederland in de luxe positie verkeert zelf over nogal wat wereldkampioenen te beschikken, lijkt het uitnodigingsbeleid een peuleschilletje. Toch ontbreken twee paren van ons gouden Chili-team: De Boer-Muller en Jansen-Westerhof. Sinds hun wereldtitel van 1993 haalden zij te weinig internationaal aansprekende resultaten. Leufkens-Westra zien we wel terug in het sjieke Hotel des Indes. Organisator Henk van Dalen: “Daar hadden zij reglementair recht op vanwege hun zesde plaats in het eindklassement van vorig jaar”. De Nederlandse delegatie wordt gecompleteerd met twee debuterende paren: de wereldkampioenen bij de vrouwen Carla Arnolds-Bep Vriend en Erik Kirchhoff-Anton Maas, derde bij het WK open paren in Albuquerque.

Naast een trits van gelouterde internationale sterren zoals de Brazilianen Chagas-Branco en de Amerikanen Rodwell-Meckstroth heeft de organisatie het aangedurfd een betrekkelijk onbekend paar naar Den Haag te laten komen: de gebroeders Herbst uit Israel. Toch minder verrassend dan het lijkt. Op datzelfde WK eindigden Ilan en Ofir Herbst als zesde in de open paren en wonnen zij, uitkomend voor het Israëlische Open Team met Zeligman-Birman, het troosttoernooi in de viertallen. Daaruit een hand uit de wedstrijd Israel tegen de Verenigde Staten (met Meckstroth-Rodwell in de gelederen):

West gever Noord Allen kw. Schoppen AHB Harten V4 Ruiten HV8643 Klaver 105WestOost Schoppen 53 Schoppen 94 Harten H95 Harten A10873 Ruiten 10 Ruiten A72 Klaver AHV9432 Klaver B86Zuid Schoppen V108762 Harten B62 Ruiten B93 Klaver 7 Tafel 1 West Noord Oost Zuid O. Herbst I. Herbst3SA 1) dbl 5Klaver pas pas dbl pas 5Schoppen pas pas dbl pas pas pas 1) 'gambling', gebaseerd op een solide lange lage kleur

Nadat west met zijn singleton ruiten startte, kreeg de verdediging drie ruitenslagen, twee harten en KlaverA: vier down, plus 1100 voor Israel. Op de andere tafel ging het:

West Noord Oost Zuid Zeligman Birman 3SA 1) dbl 5Klaver pas pas pas 1) idem als op tafel 1

Tegen 5Klaver startte David Birman met een kleine ruiten. De leider kan het contract nu als volgt maken: RuitenA nemen, ruiten troeven in west, klaver naar de boer, nog een ruiten troeven, KlaverA en van slag gaan in schoppen. Op dit moment kunnen NZ twee schoppen oprapen, maar moeten daarna of in de dubbelrenonce spelen (oost troeft, in west verdwijnt de hartenverliezer) of de hartenkleur openbreken. Gek genoeg vond de Amerikaanse leider deze toch niet zo lastige speelwijze niet en ging roemloos één down. Het spel leverde Israel 15 imps op.

Dan een grappig spel uit het Cap Volmac van verleden jaar. We zien de latere winnaars Geir Helgemo en Tor Helness uit Noorwegen aan het werk tegen Rodwell-Meckstroth:

Noord gever Noord NZ kw. Schoppen AV64 Harten B94 Ruiten 8 Klaver VB1073WestOost Schoppen H32 Schoppen B105 Harten V10752 Harten H8 Ruiten A5 Ruiten V10642 Klaver 964 Klaver AH2Zuid Schoppen 987 Harten A63 Ruiten HB973 Klaver 85 West Noord Oost Zuid Helgemo Meckstroth Helness Rodwell pas 2Harten pas pas pasHet biedverloop was kort maar krachtig: 2Harten gaf 11-15 punten aan, met een driekleurenspel en een singleton in een lage kleur. Tegen het eindcontract vond Tor Helness de uitstekende start van HartenH, waarna het contract vier down ging. Het leverde de Noren in de Butlertelling 10 imps op. Cap Volmac Wereld Top 16, Hotel des Indes, Den Haag; 19 t/m 22 januari 1995. Reservatie toegangsbewijzen 030 - 526 183.