'Problemen met paspoorten dit weekeinde over'

DEN HAAG, 7 JAN. Het ministerie van binnenlandse zaken verwacht dat de gemeenten die problemen hebben met de uitgifte van nieuwe paspoorten dit weekeinde een oplossing zullen vinden.

Dat zegt een woordvoerder van het departement. Het probleem met de uitgifte van de nieuwe paspoorten is ontstaan doordat de computerapparatuur in ongeveer vijftien gemeenten niet aansluit op de software waarmee de paspoorten op naam kunnen worden uitgegeven, aldus het ministerie. “Het is een probleem tussen de gemeenten en de leverancier van de software. Ze moeten het dan ook samen zien op te lossen.”

Binnenlandse Zaken heeft de gemeenten een speciaal apparaat aangeboden waarmee de paspoorten direct, en onafhankelijk van de gemeentelijke computerapparatuur, kunnen worden vervaardigd. “Maar de gemeenten zijn nog niet op het aanbod ingegaan”, zegt de woordvoerder van het departement. De noodapparatuur die de gemeenten van Binnenlandse Zaken zouden moeten kopen kost 15.000 gulden. De gemeenten vinden die uitgave te hoog omdat de apparatuur maar voor korte tijd zou worden gebruikt.

Volgens het Amersfoortse bedrijf Raet Decentrale Overheid, één van de zes leveranciers van de paspoort-software, is er geen reden tot paniek. Woordvoerder P. Badart van Raet verzekert dat de problemen binnen een week zijn opgelost. In een groot aantal gemeenten, zoals Ede, Kappelle en Beilen, is dat al gebeurd.

In een aantal gemeenten, zoals Lelystad, Nieuwegein en Terneuzen is dat nog niet het geval. “Wij hebben hier zestig aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten liggen, maar we kunnen niets leveren”, aldus A. Hendriks, hoofd burgerzaken in Terneuzen. Binnenlandse Zaken heeft hem gesuggereerd een noodapparaat te installeren. “Maar daarvoor moeten wij 15.000 gulden betalen. Dat lijkt mij wat overdreven voor één week”, zegt Hendriks.

Personen die snel een nieuw paspoort nodig hebben kunnen op Schiphol of bij de koninklijke marechaussee tijdelijk een vervangend reisdocument krijgen.