Moskou zet strijd tegen Tsjetsjenië onverminderd voort

MOSKOU/ GROZNY, 7 JAN. De Russische president Jeltsin zet de militaire operatie in Tsjetsjenië voort, zo bleek gisteren na een zitting van zijn Veiligheidsraad. De Russische beschietingen van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny gaan onverminderd door.

De Veiligheidsraad, die wordt gedomineerd door haviken, zei in een verklaring dat de “illegale gewapende groepen” in Tsjetsjenië de komende dagen moeten worden verslagen. Dit zou kunnen wijzen op een nieuwe aanval van de Russische landmacht op Grozny. Eerdere pogingen van het Russische leger om de stad in te nemen, mislukten door fel verzet.

Jeltsin heeft een ontmoeting gehad met de Russische parlementariër Sergej Kovaljov, de voorzitter van de presidentiële adviescommissie voor de mensenrechten die de afgelopen weken vanuit Grozny ongezouten kritiek op de Russische Tsjetsjenië-politiek uitoefende. Maar Jeltsin liet Kovaljov weten dat het voor een staakt-het-vuren nog te vroeg is.

Wel heeft de Veiligheidsraad gisteren de deur naar een vreedzame oplossing opengezet. De raad heeft premier Tsjernomyrdin aangewezen als de man die “het proces van onderhandelingen moet organiseren”. Maar secretaris Oleg Lobov van de Veiligheidsraad zei dat er geen discussie mogelijk is over de status van Tsjetsjenië: de opstandige republiek moet deel blijven uitmaken van de Russische Federatie.

De Russische artillerie zette gisteren de bombardementen op het centrum van Grozny voort, met name op het Vrijheidsplein waar het paleis van president Doedajev ligt. De Tsjetsjenen vermoeden dat de Russen met bommen ruimte willen scheppen voor de doortocht van tanks en militairen, over enige dagen.

De afgelopen vier weken zijn bij de oorlog in Tsjetsjenië ten minste 256 Russische militairen omgekomen, zo meldt het persbureau Interfax op gezag van officiële bronnen. De landmacht verloor 116 man, onder wie 63 officieren, en het ministerie van binnenlandse zaken 40 man.

Het dagblad Moskowskije Novosti houdt het op meer dan 1.800 gedode Russische militairen en circa 2.000 Tsjetsjenen.

De Amerikaanse president Clinton heeft Jeltsin gisteren per brief gevraagd het aantal slachtoffers onder de burgerbevolking in Tsjetsjenië tot het minimum te beperken. Ook vroeg hij Jeltsin het aanbod van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voor bemiddeling in overweging te nemen. Washington erkent wel het recht van Moskou om in te grijpen in Tsjetsjenië. (AP, AFP, Reuter)