BZ ontbiedt ambassadeur, eist einde aan geweld in Tsetsjenië

DEN HAAG, 7 JAN. De ambassadeur van de Russische Federatie, Leonid Skotnikov, is gisteren op het ministerie van buitenlandse zaken ontboden door directeur-generaal politieke zaken mr.J. Vos.

Bij afwezigheid van minister Van Mierlo gaf Vos de ambassadeur te kennen dat de Nederlandse regering grote zorgen heeft over het voortdurende overmatige geweld, waarmee de Russische troepen in Tsjetsjenië optreden. Dit onder erkenning van de territoriale integriteit van de Russische Federatie.

De Nederlandse regering wil dat de Russische autoriteiten het geweld in Tsjetsjenië onmiddellijk staken en onderhandelingen beginnen met de vertegenwoordigers van de Kaukasische republiek om tot een politieke oplossing van het conflict te komen.

Vos herhaalde in het gesprek met de ambassadeur het Nederlandse standpunt, dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE, voorheen CVSE) het aangewezen forum is voor bemiddeling in het conflict.