Foto

Foto: STOCKHOLM - Een Zweeds militair rupsvoertuig verlaat een iglo. Volgens het Britse militaire tijdschrift Jane's Weekly kan het gebruik van iglo's als onderkomen voor militairen en materieel “een revolutie” betekenen voor de oorlogvoering in arctische gebieden. Zweeds militair onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de koepelvormige iglo's bestand zijn tegen zware beschietingen met artillerie- en mortiergranaten. Daartoe werd een veertig meter lange iglo beschoten. Het Zweedse leger is blij dat iglo's niet duur zijn. “In een tijd van defensiebezuinigingen komt het goed uit dat sneeuw gratis is”, aldus een woordvoerder. Bovendien ontdekten de Zweden dat iglo's geen warmtestraling doorlaten, zodat zij onzichtbaar blijven voor infraroodcamera's aan boord van satellieten of vliegtuigen. Met een gewoon fototoestel zijn iglo's wel te fotograferen. (Foto AP)