Tuchtcollege zet homeopathische arts uit ambt

DEN HAAG, 5 JAN. Een homeopathische arts uit Groningen is door het medisch tuchtcollege in die stad uit zijn ambt gezet.

De man heeft volgens het tuchtcollega herhaaldelijk geneesmiddelen voorgeschreven die tot ernstige bijwerkingen kunnen leiden.

De arts had een 29-jarige vrouw eerder dit jaar medicijnen voorgeschreven, volgens de vrouw na klachten over overgewicht, volgens de arts wegens haar langdurige ongewenste kinderloosheid. De huisarts werd niet ingelicht over de medicijnen die aan de vrouw waren verstrekt en de behandeling die zij kreeg. Bovendien had de homeopathische arts de patiënt niet onderzocht op schildklierfuncties, waar de oorzaak van overgewicht kan liggen.

De uit zijn vak gezette arts gaf de vrouw twee homeopathische middelen en het niet-homeopathische medicijn Thyrax. Te hoge doseringen van dit medicijn kunnen leiden tot onder meer diarree en nervositeit. De vrouw vertrouwde het niet en wendde zich voor advies tot een apotheekhoudend huisarts. Die stelde vast dat arts haar Thyrax had gegeven om de schildklierfunctie te verbeteren. Hij had daar geen laboratoriumonderzoek naar laten uitvoeren. De apotheekhoudende huisarts deed dat wel en constateerde dat de schildklier normaal functioneerde. Op zijn advies nam de vrouw het middel niet in.

Het medisch tuchtcollege meent dat er stellige aanwijzingen zijn dat de vrouw de arts heeft geconsulteerd wegens overgewicht en niet in verband met haar langdurige ongewenste kinderloosheid. Ook is de arts volgens het tuchtcollege op zijn minst niet duidelijk geweest over de aard van de middelen die hij had voorgeschreven.

In 1992 was de arts door het gerechtshof in Leeuwarden al voor een jaar geschorst wegens eerdere gevallen waarin hij Thyrax of Thyranon in verband met gewichtsvermindering had voorgeschreven. Voor dezelfde feiten was hij in 1981 al een keer berispt en in 1976 voor drie maanden geschorst. De arts besloot juli vorig jaar zijn praktijk neer te leggen in verband met gezondheidsklachten.