Autostereogram

Te oordelen naar het aantal reakties op mijn briefje in O&W 15/12 is er een schreeuwende behoefte aan een deugdelijk recept voor stereo doe-het-zelvers, die, in weerwil van de triomf der techniek, alleen papier, schaar en lijm wensen te gebruiken. Een kopieerapparaat is ook onmisbaar.

Een autostereogram van uw eigen naam is niet moeilijk. Laat die KAREL zijn. (KEES, KOOS of JAAP is voor stereo minder geschikt.) Neem een stuk papier waar een of ander patroon op staat (als u de beschikking hebt over een kleurencopier mag het in kleur zijn, anders zwart/wit), bv. behang, Sinterklaaspapier, of gewoon een pagina uit de krant. Knip daaruit een strook van ca. 30x150 mm (strook 1); maak hiervan 2 kopieën (1' en 1'').

Teken nu een flinke letter K op 1'' en knip die uit; het restant legt u precies op 1', zodat u door het K-vormige gat in 1'' een klein stukje van 1' ziet (maar het verschil nauwelijks opmerkt, omdat het onderliggende patroon precies gelijk is aan wat u weggeknipt hebt).

Verschuif nu 1'' over 1' ca 2 mm naar links, en plak zo de twee stroken op elkaar (na het uitstekende smalle strookje van 2 mm, of wat meer, dat luistert niet zo nauw, van 1' weggeknipt te hebben). Maak hiervan drie kopieën: 2, 2' en 2'',en knip een A uit in 2''; ga verder te werk als met 1' en 1'', enzovoort. Neem nu een wat steviger stuk papier waarop u de stroken 1, 2, 3, etc. precies, met de lange zijden tegen elkaar kunt plakken.

U kunt verder experimenteren met andere maten, andere motieven en hoogteverschillen (bv. 3 mm verschuiven, i.p.v. 2 mm).

Tenslotte: begin er niet aan, als u al niets ziet in het plaatje in W&S 15/12.