Dreigbrieven voor Westerse ambassades in Algerije

BERN/LONDEN, 4 JAN. Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland hebben in brieven opdracht gekregen om hun diplomatieke betrekkingen met Algerije te verbreken en hun ambassade in Algiers te sluiten. De brieven zouden afkomstig zijn van de Algerijnse moslim-extremistische organisatie de Gewapende Islamitische Groep (GIA).

De brieven aan de Britse en Amerikaanse regeringen waren gericht aan hun ambassades in Zwitserland. Het schrijven aan de Duitse regering zou gestuurd zijn naar de ambassade in Algiers.

“Alle contacten met ons land (Algerije) moeten op 7 januari verbroken zijn”, aldus de brief aan de Britse ambassade in Bern, “en dan moet de ambassade leeg zijn. We kunnen als het ultimatum is verlopen het leven van buitenlandse burgers niet meer garanderen. Alle ongelovigen zullen dan in koelen bloede worden vermoord”. Deze passage kwam ook letterlijk voor in de brief aan de Amerikaanse ambassade.

De brieven, geschreven in het Duits, waren gepost in Frankrijk. Volgens bronnen bij het Franse ministerie van buitenlandse zaken heeft de Franse ambassade in Zwitserland geen dreigbrief ontvangen. Gewapende moslim-extremisten vermoordden het afgelopen jaar drie personeelsleden van de Franse ambassade in Algiers. De Franse ambassade in Algerije ontvangt regelmatig dreigementen.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Londen zei gisteren dat de brief aan de Britse ambassade nog wordt onderzocht. Hij voegde daaraan toe “de situatie in Algerije zo ernstig is dat je zulke zaken wel serieus moet nemen”. De Amerikaanse regering sluit niet uit dat het bij de brieven gaat om een grap of dat deze geschreven zijn door een geestelijk gestoorde. “De manier waarop de brief is opgesteld, wijkt af van alle modellen die wij kennen”, aldus Amerikaanse experts.

De moslim-extremistische GIA heeft in Algerije een groot aantal tegenstanders vermoord en heeft de kaping opgeëist, tijdens de kerstdagen, van een Franse Airbus. Bij de kaping werden drie passagiers door de kapers vermoord. De kapers zelf werden een elite-eenheid van de Franse politie doodgeschoten toen deze de passagiers in het vliegtuig bevrijdde.

Anderhalf jaar geleden gaf de GIA alle buitenlanders in Algerije opdracht om het land te verlaten. Sinds dat dreigement zijn ten minste 75 buitenlanders in Algerije door gewapende moslim-extremisten vermoord. Vorige week nog werden vier priesters (drie Fransen en één Belg), in de stad Tizi Ouzou doodgeschoten. Die aanslag werd opgeëist door de GIA. Met de aanslag wilde de organisatie wraak nemen voor de dood van de kapers van de Airbus. (AP, AFP, Reuter)