Noodplan van 18 mld dollar voor Mexico

MEXICO-STAD, 3 DEC. De Verenigde Staten, Canada en enkele commerciële banken zullen een fonds van 18 miljard dollar ter beschikking stellen van Mexico, dat in de afgelopen twee weken de waarde van zijn nationale munt met meer dan eenderde zag dalen.

Het fonds maakt onderdeel uit van een pakket noodmaatregelen van de Mexicaanse regering volgend op de devaluatie van de peso. Aan het fonds zouden ook Frankrijk en Duitsland willen bijdragen. De omvang van het fonds is één van de details die gisteren bekend werd over het vorige week donderdag door president Ernesto Zedillo aangekondigde economische noodprogramma. Maar over een ander aspect, dat van de cruciale stabilisering van lonen en prijzen, bestond gisteravond laat plaatselijke tijd nog geen overeenstemming tussen de sociale partners. Vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en de overheid hadden er op dat moment meer dan twaalf uur vergaderen opzitten. Een voor gisteravond geplande toespraak van Zedillo voor de nationale televisie en radio, waar de nationale en internationale financiële wereld met spanning op zat te wachten, moest worden uitgesteld tot vandaag.

De kennelijke onenigheid tussen de sociale partners vindt zijn oorsprong in de vrees dat in een poging de onvermijdelijke toename van de inflatie te beteugelen ofwel de lonen of de prijzen minder hard kunnen stijgen dan werknemers of werkgevers voor wenselijk houden. De inflatie zal vooral worden veroorzaakt door een drastische stijging van de importprijzen als gevolg van lagere peso. Bovendien moet de regering meer steun gaan verlenen aan kleine en middelgrote bedrijven, met name in de landbouwsector, dan oorspronkelijk was gepland.

Desondanks wil de regering de uitgaven voor dit jaar met 1,2 procent verlagen ten opzichte van de reeds goedgekeurde begroting over 1995 die was opgesteld vóór de pesocrisis. Onduidelijk is nog, in welke mate de regering de verdere privatisering van staatsbedrijven wil realiseren. Ook hierover zal president Zedillo in zijn toespraak duidelijkheid moeten scheppen. Verwacht wordt, dat in elk geval delen van de infrastructuur te koop zullen worden aangeboden en mogelijk ook bepaalde onderdelen van het staatsoliebedrijf Pemex.

De Mexicaanse beurs was gisteren één van de weinige die geopend was voor handel. Maar activiteit op de Bolsa de Valores was in afwachting van de toespraak van president Zedillo uiterst beperkt. De dag werd afgesloten met een verlies van 21 punten, oftewel 0,9 procent, ten opzichte van de slotkoers van vorige week. Omdat Wall Street was gesloten, was er geen handel in de voor de Bolsa toonaangevende aandelen Telmex zoals die als American Depository Receipts zijn opgenomen in de Dow Jones Index. De peso bleef vrijwel gelijk en noteerde een koers van 5 pesos voor een Amerikaanse dollar.