Licht oplopende koersen bij matige stemming op beurs

AMSTERDAM, 3 JAN. Het fonds Begemann zag de koers op het Damrak vanmorgen opnieuw stijgen. Het fonds trok 1,40 aan op 34,40. Gisteren won Begemann al 5,70 op 33 gulden. Tegen het middaguur stond de beursgraadmeter, de AEX, een halve punt hoger op 417,71.

AMSTERDAM Ook fietsenfabrikant Union deed vanmorgen opnieuw van zich spreken met een vooruitgang van zes dubbeltjes op 30,90 gulden. Het uitzendconcern Randstad klom 2 gulden naar 96,50 gulden. Uitgever Wegener, die 25 procent meer winst in 1994 behaalde, voegde 1,30 aan de oude prijs toe op 128 gulden. Levensmiddelengroothandel Sligro trok 1,50 aan op 94 gulden. Smit Trafo was zeven dubbeltjes in herstel op 49 gulden.

In de eerste uren van de handel bleven beleggers de kat uit de boom kijken, maar toch was er al weer wat meer handelsvolume dan gisteren. Toen bleef de aandelenomzet beperkt tot een schamele half miljard gulden (in dubbeltelling).

De meeste koersen bewogen zich vanmorgen enkele dubbeltjes of kwartjes naar beide zijden. DSM boekte een winst van 1 gulden op 139,30. In mineur zat Heineken, die 1,30 gulden moest afstaan op 261,70. Unilever liet 8 dubbeltjes liggen op 202,50. CSM raakte 0,50 gulden kwijt op 68,50. Het havenfonds Van Ommeren zag zich eveneens twee kwartjes ontglippen op 45,10.

Op de Europese wisselmarkten opende de dollar vanmorgen licht lager. De Amerikaanse munt noteerde in Amsterdam 1,7445 gulden. Gisteren aan het eind van de middag stond de dollar op 1,7455.

De handel had weinig om het lijf. Veel handelaren stelden zich terughoudend op omdat de richting van de koers op korte termijn onduidelijk is. Wel ondervond de dollar enige opwaartse druk van het militaire conflict tussen Rusland en Tjsetjsenië en van de kans op een renteverhoging in de Verenigde Staten. Maar na de plotselinge daling vorige week woensdag wachten veel handelaren liever eerst de reacties van de buitenlandse spelers af.

NEW YORK De beurs van Wall Street was gisteren gesloten.

TOKIO De Japanse effectenbeurs was vandaag eveneens gesloten.