Kritiek Westen op methoden Moskou in Tsjetsjenië

BONN/WASHINGTON, 3 JAN. In het Westen neemt de kritiek op het Russische optreden in Tsjetsjenië toe. De Duitse regering verweet Moskou gisteren schendingen van de rechten van de mens en de VS maken zich zorgen over het grote aantal doden in de Tsjetsjeense campagne.

De woordvoerder van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken beschuldigde Moskou er gisteren van een verzoek van de Europese Unie om in Tsjetsjenië terughoudendheid te betrachten, in de wind te hebben geslagen. “De EU-ambassadeurs hebben duidelijk gemaakt dat [Tsjetsjenië] een intern Russisch conflict is, maar dat de middelen die er worden aangewend binnen bepaalde proporties moeten blijven”, aldus de woordvoerder. “Volgens ons is dat niet gebeurd.” Er bestaat geen twijfel dat de Russen in Tsjetsjenië mensenrechten hebben geschonden, aldus de woordvoerder.

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Klaus Kinkel, suggereerde gisteren dat de Europese veiligheidsorganisatie OVSE moet bemiddelen in het conflict. Hij zei in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot, Kozyrev, te hebben gezegd dat Moskou zelf om die bemiddeling zou moeten vragen.

Ook een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken zinspeelde gisteren op bemiddeling door de OVSE. Frankrijk zal zich als voorzitter van de Europese Unie inspannen om “een dialoog op gang te brengen die tot een politieke regeling moet leiden”, aldus de woordvoerder.

President Clintons veiligheidsadviseur, Anthony Lake, zei gisteren in Washington dat “de tactische militaire methoden van de Russen in Tsjetsjenië veel te veel levens eisen”. Lake stelde zich op het standpunt dat het conflict een interne Russische aangelegenheid is. “We steunen de territoriale integriteit van Rusland. De vraag is niet of Tsjetsjenië een integraal onderdeel van Rusland is. Het probleem is de militaire tactiek die Rusland toepast. De Verenigde Staten zijn bezorgd door het veel te grote aantal doden.” De leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, Robert Dole, zei gisteren dat Washington de verlening van een aanvullend krediet van 800 miljoen dollar aan Rusland zou moeten heroverwegen. “De democratisering in Rusland en de Amerikaanse hulp bij dit proces dreigen gecompromitteerd te raken door de gebeurtenissen in Tsjetsjenië”, aldus Dole. (Reuter, AP, AFP)