Hiddink zoekt coach voor Olympisch team

ROTTERDAM, 3 JAN. De nieuwe bondscoach Guus Hiddink wil een speciale trainer aanstellen voor het Olympisch voetbalelftal, c.q. Jong Oranje, en het UEFA-jeugdteam. Dit betekent dat Rinus Israel, die tot nog toe Jong Oranje onder zijn hoede had, zijn assistent wordt van het A-elftal.

In de oude constellatie begeleidde Dick Advocaat ook de UEFA's (16-18 jaar), die zich tijdens zijn bewind plaatsten voor het wereldkampioenschap van maart in Nigeria. Hiddink vindt deze functie niet te verenigen met zijn hoofdtaak bij het eerste elftal. “Ik heb al een aantal kandidaat-trainers op het oog voor het Olympisch elftal. Ik hecht veel waarde aan dit team. Ik heb in Spanje, op de Spelen van Barcelona, gezien hoe groot de impact kan zijn van een olympische voetbalploeg. Verder ben ik blij met de aanwezigheid van Rinus Israel. Met zijn ervaring kan hij mij goed van dienst zijn”, aldus Hiddink gisteravond in het Veronica-radioprogramma Sportet.

De voormalige trainer van PSV, Fenerbahce en Valencia verklaarde ook geen beroep te zullen doen op Ruud Gullit. “Het Nederlands elftal is een nieuwe weg ingeslagen met als voorlopig einddoel het WK van 1998 in Frankrijk. Gullit beschouw ik als een gepasseerd station.” Ook Jordi Cruijff komt vooralsnog niet in aanmerking voor Oranje. “Hij moet eerst maar eens een basisplaats veroveren bij FC Barcelona.”

Voor de oefeninterlands tegen Frankrijk (18 januari) en Portugal (22 februari) zal Hiddink - “zonder van het Nederlands elftal een duiventil te maken” - ook spelers uitnodigen die tot dusverre geen kans hebben gekregen zich waar te maken in het Oranje-shirt. Wat betreft de strijdwijze zei Hiddink alleen met buitenspelers te willen aantreden als zij ook functioneren. “In de laatste wedstrijden ontbrak het daar nog weleens aan.” Vedetten als Jonk en Bergkamp, die bij hun club Inter Milaan matig of helemaal niet presteren, worden niet meer bij voorbaat uitgenodigd. “Ik kies voor spelers die op het moment van selecteren in vorm zijn.”

Hiddink zal zich in tegenstelling tot Advocaat ook gaan bemoeien met beleidsmatige kwesties als het chaotische competitieverloop. “De onvrede die hierover ontstaat bij clubs en spelers komt het Nederlands elftal niet ten goede”, meent Hiddink die gisteren op zijn eerste werkdag in Zeist gesprekken voerde met stafmedewerkers van de KNVB.