Nieuwjaarsrede leider N-Korea blijft achterwege

SEOUL, 2 JAN. De Noordkoreaanse staatsradio heeft gisteren de Nieuwjaarsrede van 1 januari 1994 van de in juli overleden 'Grote Leider' Kim Il Sung herhaald. Zijn zoon en nominale opvolger, de 52-jarige Kim Jong Il, liet via een omroeper een nieuwjaarswens van slechts één zin verspreiden.

Waarnemers in Zuid-Korea en Japan leiden hier uit af dat Kim jr. nog altijd niet zeker is van de macht. Volgens hardnekkige geruchten is hij ernstig ziek.

Radio Pyongyang las gisteren de beste wensen van Kim Jong Il voor: “Laat ons in het nieuwe jaar alle respect geven aan de partij en werken aan het vergroten van de kracht van ons leger.” Het bericht had een lengte van 15 seconden. In tegenstelling tot zijn vader, die regelmatig het volk toesprak in lange redes, zijn Kim Jong Ils publieke optredens zeer zeldzaam; een toespraak heeft hij nog nooit gehouden. Toen hij in december 1991 tot opperbevelhebber van het leger werd benoemd sprak hij zelf één zinnetje uit: “Lang leve ons revolutionaire volksleger.”

Kim Jong Il kwam na de plotselinge dood van zijn vader ogenschijnlijk naar voren als de nieuwe leider, maar nog altijd is hij niet 'bevestigd' als president en leider van de communistische partij, de twee hoogste ambten die zijn vader wel vervulde.

Noord-Korea is hermetisch van de buitenwereld afgesloten, zodat de politieke stand van zaken in het land grotendeels via geruchten en speculatie moet worden geschat. Zo goed als zeker is dat Kim. jr. een zwakke gezondheid heeft; hij lijdt mogelijk aan een leverkwaal of een nierziekte. Ook suikerziekte en epilepsie zijn genoemd als mogelijke aandoeningen van Kim. Zijn politieke opvattingen zijn onduidelijk; onbekend blijft of hij de orthodoxe lijn van zijn vader wenst voort te zetten, naar hervormingen streeft of juist een hardere koers wil varen. Een ding staat ook hier vast: het feit dat Kim Il Sung nog steeds niet als de werkelijke leider wordt aangeduid wijst erop dat hij vooralsnog over onvoldoende steun beschikt in de hoogste partij- en staatsorganen.

Vandaag gaf Noord-Korea een verklaring uit over het leiderschap. “De grote leider Kameraad Kim Jong Il is met onmiddellijke ingang de gerespecteerde leider Kameraad Kim Il Sung”, zo luidt de cryptische verklaring. Even verder in de tekst wordt Kim jr. aangeduid als “Opperbevelhebber Kameraad Kim Jong Il”, de titel die hij al drie jaar draagt. “We moeten werken aan de verdere versterking van de kracht van onze rotsvaste, vastberaden eenheid van onze revolutionaire rijen rondom de gerespecteerde Opperbevelhebber Kameraad Kim Jong Il, de grote leider van onze Partij en volk”, zo luidt de volledige zin, die bevestigt dat Kim jr. nog niet alle macht in handen heeft. (De gebruikte hoofd- en kleine letters zijn uit de originele tekst.)

Pyongyang verspreidde vandaag ook een foto van Kim Jong Il, waarop hij, gekleed in winterjas en bontmuts, glimlachend een bos bloemen aanneemt van een soldaat. (AP, Reuter)