MC 900 Ft. Jesus

MC 900 Ft. Jesus. One Step Ahead Of The Spider (American 74321 24231)

De Amerikaan Mark Griffin, die onder het mysterieuze pseudoniem MC 900 Ft. Jesus opereert, ontpopt zich tot een purist. Griffin maakte zijn debuut als rapper, begeleid door koele electro-ritmes. Zijn tweede cd Welcome To My Dream (1991) was jazzy en sfeervol; een donker portret van het leven in de grote stad ondersteund door een broeierig geluidsbeeld - strak marcherende ritmes met horror-accenten van sluipende saxofoons en keyboards. De teksten leken de beschrijving van een film, door de nauwkeurig genoteerde handelingen van een variëteit aan maniakken.

Met zijn nieuwe derde cd One Step Ahead Of The Spider gaat Griffin een stap verder in de richting van akoestisch gespeelde jazz. De muziek zonder de toevoeging van elektronica klinkt kwetsbaar, Griffin heeft de instrumentatie 'opener' gelaten. De songs zijn daarmee minder gestroomlijnd en hebben weinig voorwaarts drijvende kracht.

Maar de miniatuurtjes over de vervreemding van het moderne leven zijn weer opzienbarend. In Griffins muzikale benadering wordt de dreiging verpakt als een wolf in schaapskleren. Ontspannen krullende saxofoon-loopjes, de sluimerende conga en tabla-patronen en een spreekzang die allerlei handelingen afstandelijk registreert, voeren de luisteraar mee naar een ijselijke wereld. De wereld van Mark Griffin, die in Tiptoe Through The Inferno zegt: 'Do not make the mistake of believing that I'm the person who's speaking to you now.'