Friese video moet toeristen trekken

FRANEKER, 2 JAN. Blanke stranden, trotse Friese paarden in groene weiden, hoge terpen met pittoreske kerktorentjes. “Welcome to Holland, the land of your ancestors”, klinkt het uitnodigend op de homevideo.

De provincie Friesland heeft een halve ton geïnvesteerd in een videoproject waarmee Friese en Hollandse nakomelingen die in de Verenigde Staten en Canada leven geprikkeld moeten worden hun voormalige moederland te bezoeken. De band (zestig minuten, 29 dollar) ligt nu in de winkels in de Nieuwe Wereld. Het is een documentaire-achtige film geworden, die de Hollandse strijd tegen het water, het ontstaan van terpen, Friese en Nederlandse familienamen en de werking van het Ryksargyf in Leeuwarden onder de aandacht brengt.

F. Kuperus, eigenaar van studentencafé 'De Bogt fen Guné' in Franeker, is de stuwende kracht achter het project. Tijdens een reis door de Verenigde Staten viel hem op dat in toonaangevende warenhuizen hele ruimtes waren ingericht voor familieonderzoek. “Je kon met één druk op de knop zien waar je voorouders vandaan kwamen.”

Amerika telt 6,5 miljoen inwoners die hun 'roots' in Nederland hebben, Australië een kwart miljoen, Canada 125.000 en Zuid-Afrika 3,5 miljoen. De film moet de kijker niet alleen een trots gevoel geven over zijn Hollandse afkomst, maar hem ook bewegen het land met eigen ogen te gaan bekijken. Kuperus: “Mensen moeten het idee krijgen: daar moet ik eens heen.”

De film, waarvan de opbrengsten naar de produktiemaatschappij gaan, richt zich vooral op 55-plussers, die worden uitgenodigd om Friesland en de rest van Nederland te ontdekken. “Dit land is gemaakt door uw voorouders. U maakt er deel van uit”, zegt de commentaarstem. In Ierland, waarover een soortgelijke band werd gemaakt, leidde dit vorig jaar tot 150.000 toeristen extra.

Volgens de commissaris van de koningin in Friesland, L. Hermans, past de promotiefilm uitstekend in het cultuurtoerisme dat Friesland wil stimuleren. Hermans verwacht er veel van. “De eerste drie jaar zullen er tussen de 50.000 en 95.000 banden worden verkocht. Stel dat zo'n homevideo door zeven mensen wordt bekeken en dat drie procent van hen, als ze tóch naar Europa gaan, Nederland en Friesland bezoeken. Dat zijn 10.000 mensen die elk 1.000 gulden besteden. Dat betekent”, zo rekent Hermans voor, “dat je een omzet haalt van tien miljoen gulden”.