Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Handel

Elin neemt deel Holec SC over van Begemann

AMSTERDAM, 31 DEC. Het Oostenrijkse bedrijf Elin Energieversorgung neemt Holec Hoogspanning in Amersfoort over van de Begemann-groep. Hierover heeft Joep van den Nieuwenhuyzen, de grootaandeelhouder van Begemann die als bestuursvoorzitter is teruggetreden, gistermiddag overeenstemming met Elin bereikt.

Van den Nieuwenhuyzen heeft met deze verkoop van een onderdeel van Holec Systemen en Componenten (HSC), en met de verkoop van onroerend goed van RDM in Rotterdam eerder deze week, de financiële positie van Begemann over 1994 nog net op tijd versterkt met circa 165 miljoen gulden.

Volgens Begemann heeft de verkoop van Holec Hoogspanning geen gevolgen voor de werkgelegenheid bij het bedrijf in Amersfoort, waar 120 mensen werken. Holec Hoogspanning wordt een zelfstandig bedrijf onder de naam Elin Holec Hoogspanning bv. Het nieuwe moederbedrijf Elin Energieversorgung is onderdeel van Va-Tech AG, dat genoteerd is aan de effectenbeurs van Wenen.

Van den Nieuwenhuyzen is erin geslaagd sterke weerstanden tegen het afstoten van Holec Hoogspanning te overwinnen. Het ministerie van economische zaken, B en W van Hengelo waar een groot deel van Holec Systemen en Componenten met 1.800 werknemers is gevestigd, en de vakbonden waren tegen splitsing van Holec. Zowel de bonden als een delegatie van de ondernemingsraad zijn gisteren echter akkoord gegaan met deze verkoop, nadat de continuïteit van Holec Hoogspanning en het behoud van de bestaande werkgelegenheid was verzekerd. De vakbonden hebben wel van Elin geëist dat de werkgelegenheid in Amersfoort vijf jaar lang in stand blijft. Van Begemann eisen ze een garantie dat er bij Holec in Hengelo de komende twee jaar geen gedwongen ontslagen vallen.

Van den Nieuwenhuyzen is de afgelopen maanden druk in de weer geweest om onderdelen van zijn bedrijvenverzameling van de hand te doen, omdat het noodlijdende conglomeraat dringend geld nodig had om zijn resultaat over 1994 te verbeteren. Het aandeel-Begemann op de beurs is in een jaar tijd van 52 gulden gekelderd tot 27,30 gulden.

Volgens Van den Nieuwenhuyzen zal de financiële positie van het resterende deel van Holec nu worden verbeterd en ook in 1995 een “aanzienlijk positief” resultaat kunnen boeken. De verkoop zou meer dan 100 miljoen gulden opleveren. Donderdag wist Van den Nieuwenhuyzen voor ongeveer 65 miljoen gulden de grond en inboedel van de Rotterdamse werf RDM te verkopen aan een vastgoed-handelaar P.L. Baris uit Spijkenisse, met de afspraak dat het deel dat RDM nog in gebruik heeft aan de werf zal worden verhuurd.

De Treuhand in Berlijn die de afgelopen jaren de voormalige Oostduitse staatsbedrijven heeft geprivatiseerd, verklaarde gisteren dat een bericht in het Financieele Dagblad, als zou Begemann langs een omweg een belang krijgen in Deutsche Waggonbau (DWA), “pertinent onwaar” is. Volgens dit bericht zou Begemann de vestiging van Holec in Ridderkerk bij de Amerikaanse koper van DWA Advent International hebben ondergebracht en daarvoor in ruil een belang van 38,2 procent in Advent hebben verworven, inclusief het beheer over DWA en Holec Ridderkerk.