Chaos door ijzel: 1200 ongelukken, 12 doden

ROTTERDAM, 27 DEC. IJzel heeft tijdens het kerstweekeinde geleid tot een langdurige verkeerschaos. Bij ongeveer 1200 ongevallen van zondagmiddag tot maandagochtend kwamen 12 mensen om het leven en vielen 90 gewonden.

De gladheid ontstond door aanvriezende regen, vanaf zondag laat in de middag. Ondanks herhaalde waarschuwingen door politie en KNMI via radio en tv verraste de gladheid veel mensen die op eerste kerstdag onderweg waren.

Het ernstigste ongeluk had plaats tussen Purmerend en Monnickendam in de nacht van zondag op maandag. Een Ford Fiësta kwam in een slip terecht, rolde van het talud af en belandde ondersteboven in de Purmerringvaart. Alle zes inzittenden van de tweedeurs-auto, vier mannen en twee vrouwen tussen de 25 en 30 jaar, verdronken. De auto werd pas om half tien 's ochtends ontdekt door een voorbijganger.

Ook op tweede kerstdag waren er nog talrijke verkeersproblemen door aangevroren regen. De verkeerspolitie te Driebergen zette wegens de gladheid veertig extra mensen in.

De Bond van Verzekeraars kon vanmorgen nog niets vertellen over de schade die door de gladheid werd veroorzaakt; de alarmcentrale van de bond schat dat in totaal 2500 auto's bij de verschillende ongelukken zwaar gehavend werden.

In Den Haag kwamen op de avond van eerste kerstdag drie mensen om bij een soortgelijk ongeluk. Een auto met vier inzittenden, familieleden van elkaar, slipte, en kwam in het water van de Laakhaven terecht. Een vrouw van 29 kon door de politie nog worden gered. De drie anderen overleden op weg naar het ziekenhuis. Een brandweerman die de mensen probeerde te bevrijden, moest met onderkoelingsverschijnselen worden opgenomen in het ziekenhuis.

Een 20-jarige man uit Utrecht kwam bij Everdingen om toen hij slipte, met zijn wagen een tegenligger raakte, en zo in een sloot terechtkwam. Eén van de twee inzittenden van de tegenligger is met verwondingen in het ziekenhuis te Nieuwegein opgenomen.

Pag.3: Treinverkeer vertraagd

Na een slippartij op de A29 tussen Barendrecht en en de Heinenoordtunnel kwam een 39-jarige vrouw uit Bergen op Zoom om het leven. Zij was uit haar wagen gestapt nadat zij geslipt was en werd toen geschept door een taxi die ook in een slip raakte.

De A1 werd in de nacht van eerste op tweede kerstdag ter hoogte van Hoevelaken afgezet vanwege een kettingbotsing waarbij 40 autos betrokken waren. Op de weg tussen Vught en Eindhoven botsten 20 autos op elkaar. Ook de A28 tussen Assen en Zuidlaren werd zondagavond afgesloten wegens extreme gladheid en ongevallen, net als de A9 bij de Velsertunnel en de A7 tussen Hoorn en de Afsluitdijk.

Op het spoor tussen Hogeveen en Meppel botste een trein op een auto. De auto was door de ijzel van de weg geraakt en zat vast op het spoor. De inzittenden waren al uitgestapt en niemand raakte gewond. Wel was het treinverkeer op dit traject tussen half twaalf en vijf over een op zondagnacht gestremd. Bussen konden wegens de gladheid niet worden ingezet, waardoor de NS de reizigers moest opvangen door het inzetten van extra treinen na het opheffen van de blokkade. Bijna alle andere treinen ondervonden lichte vertragingen tot ongeveer een half uur door bevroren bovenleidingen.