Overlevenden van verongelukte bus bleven zeer kalm

ELBURG, 9 DEC. “Een lugubere gebeurtenis.” Zo omschreef een van de passagiers het busongeluk waarbij gisteren zes leden van het Elburgse koor De Lofstem bij het Duitse Regensburg om het leven kwamen.

Vanochtend arriveerden 35 van de 54 koorleden per touringcar bij gemeenschapshuis 't Huiken in Elburg, dat door de gemeente als crisiscentrum is ingericht. Zij werden er opgewacht door familieleden en hulpverleners. Na korte tijd gingen alle teruggekomen koorleden naar huis. “Nu eerst slapen, we zijn al uren op”, aldus een van hen.

De dodelijke slachtoffers zijn vier vrouwen en twee mannen, allen boven de 50 jaar oud. In ziekenhuizen in de buurt van Regensburg liggen nog zeven koorleden, van wie er twee zwaargewond zijn. Zes leden van De Lofstem zijn in Duitsland achtergebleven om hen bij te staan.

Het amateurkoor was donderdag per touringcar onderweg naar Wenen om daar enkele optredens te geven. Op de autoweg bij Regensburg botste de bus op een vrachtwagen geladen met boomstammen, volgens de Duitse politie omdat de (Duitse) chauffeur van de bus het zonnescherm van zijn voorruit naar beneden trok en niet goed oplette op de voor hem rijdende wagen. De boomstammen drongen aan de rechtervoorkant van de dubbeldekker binnen. “Het was luguber om te zien”, zegt koorlid P.G. Koenen, die zelf op een van de voorste rijen zat en bekneld raakte onder de bomen en daardoor een gebroken borstbeen en enkele kneuzingen opliep. Volgens Koenen en andere passagiers was het opmerkelijk hoe na het ongeluk niemand in paniek raakte en direct werd begonnen met het helpen van de gewonden. De bijrijder van de vrachtwagencombinatie bleek over een kettingzaag te beschikken en begon al voordat politie en brandweer ter plekke waren met behulp van een van de koorleden de boomstammen door te zagen.

De koorleden zijn in Duitsland eerst opgevangen in een naburig hotel. Omdat de meesten van hen zo snel mogelijk naar huis wilden, werd gisteravond om negen uur de thuisreis aanvaard. Een Nederlands traumateam dat naar Duitsland was gegaan om de buspassagiers bij te staan, arriveerde pas toen de passagiers de thuisreis alweer hadden aanvaard. Onder de zes 'achterblijvers' zijn er enkele die niet meer per bus terug durfden te rijden. Enkele koorleden moesten “de bus worden ingepraat”, zo liet een hulpverlener vanochtend weten.

In Elburg heeft het ongeluk diepe verslagenheid teweeggebracht, aldus burgemeester P. van Hout. Elburg heeft weliswaar zo'n 20.000 inwoners, maar is een betrekkelijk besloten gemeenschap, zodat bijna iedereen wel iemand kent die bij het ongeluk betrokken was. De Lofstem is een 'typisch Elburgs koor', volgens Van Hout. Het bestaat al tientallen jaren. De meeste leden zijn vrouwen van middelbare en oudere leeftijd. “Mijn grootmoeder heeft er nog in gezongen”, zegt een van de mannen die vanochtend zijn moeder, de 69-jarige L. Witter, kwam ophalen. Woensdagnacht was ze door haar 70-jarige echtgenoot weggebracht. “Moeder had hem weken aan de kop gezeurd, maar pa wou zelf niet mee”, vertelt de zoon, “Woensdagnacht, nadat hij haar had weggebracht, kon hij niet slapen. 'Het was net of ik een voorgevoel had', vertelde hij. Toen pa haar wegbracht, had hij nog op haar zitten foeteren, omdat ze zo treuzelde en er daardoor alleen nog plaatsen achterin de bus vrij waren. Het is waarschijnlijk haar redding geweest.”

Mevrouw Witter had gisteren net als de meeste andere buspassagiers al enkele malen naar huis gebeld om de familie op de hoogte te brengen van de gebeurtenissen. “Je hoorde dat pas later tot haar doordrong wat er echt was gebeurd. De echte klap zal nog wel komen.”

Niet bekend