Van Gaal: 'Champions League gedrocht'

AMSTERDAM, 6 DEC. De Champions League, het Europese bekertoernooi voor landskampioenen, is “een commercieel gedrocht”. Dat beweerde Ajax-trainer Louis van Gaal gisteren tijdens een persconferentie voor de laatste groepswedstrijd tegen AEK Athene.

De overheersende commerciële uitstraling, de beteugeling van spontaniteit en de opgedrongen regels irriteren Van Gaal. In Triëst leverde Ajax veertien dagen geleden een uitstekende prestatie door AC Milan te verslaan. “Twee reserves kregen toen een reprimande, omdat ze bij het eerste doelpunt het veld op gingen. Dat spelers hun hart niet mogen laten spreken, stoort me.”

Van Gaal heeft nog meer bezwaren tegen de Champions League. Spelers die al een kwartier voor de wedstrijd klaar dienen te zitten in de kleedkamer. Spelers die in een speciaal shirt warm moeten lopen. Clubs die duizenden kaarten beschikbaar moeten stellen aan UEFA-relaties. De andere twee Europese toernooien die op donderdag of dinsdag worden gespeeld. Ter meerdere eer en glorie van de woensdag, Champions League-dag. Die verschuiving is competitievervalsing, meent Van Gaal. Want Vitesse moest, na een eredivisie-duel op zondag, dinsdag weer Europees spelen.

Volgens sommige insiders is de Champions League een stap in de richting van een Europese competitie. Van Gaal hoopt van niet. De eredivisie is hem dierbaar. “Je mag nooit de binding met je achterban verliezen. Wedstrijden tegen AC Milan kunnen op een gegeven moment ook minder aantrekkelijk zijn. We hebben ook een morele verplichting. Telkens als Ajax in Nederland een uitwedstrijd speelt, is het stadion uitverkocht.”

Nu de groepswedstrijden in de Champions League er bijna opzitten en Ajax reeds verzekerd is van de eerste plaats, laat Van Gaal zich wel genuanceerder uit dan vóór de eerste wedstrijd, in september tegen AC Milan. De coach beweerde toen de charme van het knock-outsysteem te zullen missen. Gisteren heette het dat Ajax zich goed voelt bij het poulesysteem.

In alle sportieve en financiële euforie (de bruto verdiensten van de landskampioen in de Champions League naderen de twintig miljoen gulden) is de leiding van Ajax alleen bang voor “die ene idioot”, zoals voorzitter Michael van Praag het zegt. Die ene persoon met vuurwerk die de ambities kan doen exploderen. Ajax laat daarom morgen bij het Olympisch Stadion in Amsterdam strenger dan voorheen fouilleren. Bezoekers met vuurwerk komen het stadion niet in en moeten rekening houden met een verbanning van een jaar of langer. De aanpak is niet nieuw, alleen zullen de controles strenger zijn. Ajax is geschrokken van het duel tegen Salzburg, toen een vuurpijl bijna een van de grensrechters raakte. Volgens Van Praag was het duel gestaakt als iemand geraakt was. “Dan hadden we twee jaar geen Europees voetbal kunnen spelen.” Ajax kreeg nu 'slechts' een boete van 35.000 gulden.

In tegenstelling tot de vorige wedstrijden in de Champions League ging Ajax na de training van gisteren niet in afzondering. Dat gebeurde pas vanmorgen. Van Gaal: “De reden ligt in de Nederlandse cultuur. Op 5 december is het Sinterklaas. Onze selectie herbergt veel vaders. We hebben een vruchtbare selectie.”