Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Onderwereld bestookt media met gestolen bestanden van justitie

Door een onzer redacteuren ROTTERDAM, 25 NOV. Computerbestanden, die in augustus dit jaar uit het huis van ae Amsterdamse officier van justitie Valente zijn gestolen, zijn gecopieerd en worden aan journalisten aangeboden. Onbekenden hebben via derden deze floppy's onder meer aan verslaggevers van NRC Handelsblad en net AD aangeboden. Op de floppy's die bij NRC Handelsblad terecht zijn gekomen, staan requisitoiren en namen en adressen van verdachten. Ze bevatten ook interne memo's, vertrouwelijke nieuwsbrieven en gegevens over strafzaken. Vanavond wijdt het Tros programma Deadline aandacht aan de diefstal van deze! bestanden. De Tros zouden ook beschikken over floppy's met namen en adressen van politie-informanten. Valente heeft de dagelijkse leiding over de afdeling van het Amsterdamse openbaar ministerie die zich richt op de georganiseerde misdaad. Valente heeft onder meer de leiding over de onderzoeken naar de drugshandel van voormalige autocoureur Charles Z. en hasjbaron Cees H. Zij werden eerder dit jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier jaar. Het onderzoek naar de orga-" nisaties waartoe zij behoorden is nog niet afgerond. Eerdere berichtte een woordvoerder van het parket dat de officier „geen vitale informatie" had bewaard. Dit jaar zijn de woningen van de Amsterdamse procureur-generaal R. van Randwijck, de hoofdofficier van justitie H. Vrakking, officier van justitie J. Valente en die van de Amsterdamse recherchechefs Weiten en Woelders doelwit geweest van inbraken. Bij Van Randwijck en Valente lukte het de inbrekers materiaal mee te nemen. Vplgens het OM zijn de inbraken het werk van criminelen die zoeken naar informatie die verband houden met de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

.Hwi doel zou zijn om informatie te vergaren waaruit moet blijken dat Justitie ongeoorloofde opsporingsmethoden heeft gebruikt bij het onderzoek naar hasj bendes waarvan er in het arrondissement Amsterdam recentelijk een aantal zijn opgerold. Eerder dit jaar werd bekend dat telefoongesprekken die politiemensen en officieren van justitie voerden in het kader van deze onderzoeken, door criminelen zijn getapt. In een van die gesprekken, die via de Telegraaf, Vrij Nederland en een programma van Veronica naar buiten werden gebracht, zeggen de politiemensen dat Valente verdachten op een „niet faire" wijze zou benaderen. In het materiaal waarmee criminelen nu de openbaarheid zoeken staan namen, telefoonnummers en adressen van mensen tegen wie een gerechtelijk vooronderzoek wordt gevorderd. Er staan machtigingen in tot het afluisteren van telefoongesprekken, onder andere van gedetineerden. De PTT wordt gevorderd inlichtingen te verschaffen over aansluitingen van waaruit en tijdstippen waarop gesprekken zijn gevoerd met gespecificeerde aansluitingen. Eén floppy bevat mededelingen over een pseudokoopactie van de DEA, waarbij Nederlandse onderdanen waren betrokken. Naam en bijnaam van de infiltrant worden daarbij genoemd. Er staat op een van de floppy's ook een memo gericht aan een collega-officier over een strafrechter aan wiens functioneren Valente twijfelt vanwege „een merkwaardige aaneenschakeling van gebeurtenissen". Dit naar aanleiding van een afgeluisterd telefoongesprek tussen een verdachte die in voorlopige hechtenis verbleef en diens echtgenote. De Kamerleden Kalsbeek (PvdA) en Van der Heijden (CDA) hebben eerder dit jaar een verbod bepleit voor justitie-functionarissen om papieren of diskettes met vertrouwelijke informatie mee naar huis te nemen.