Oprichter discotheek iT Manfred Langer overleden

AMSTERDAM, 21 NOV. Manfred Langer, oprichter van de Amsterdamse homodiscotheek iT, is vanochtend op 42-jarige leeftijd overleden. Hij leed al enige tijd aan keelkanker. De roze lijkist en de roze lijkwagen staan al klaar, evenals zijn standbeeld dat op zijn graf op Zorgvlied komt te staan, een sigaret in de ene, een glas in de andere hand.

De Gay Krant, waarin Langer een eigen society-rubriek had, wijdt vandaag een speciaal nummer aan de discotheekhouder. “Hij was de keizer van de Amsterdamse nichtenscene”, zegt hoofdredacteur Henk Krol. Langer maakt furore met discotheek iT aan de Amstelstraat, dat in september haar vijfjarige bestaan vierde. Met een formule van travestie, glamour en housemuziek wist Langer een ware cultus rond de iT te creeëren. Aan de gevel van de club hingen vitrines met foto's van extravagante bezoekers, en van Langer zelf, glunderend naast bekende Nederlanders.

Langer vestigde de aandacht op de iT met grote feesten, zoals het jaarlijkse Hollywoodspektakel. Het Rembrandtplein liep dan massaal uit om bont uitgedoste travestieten uit limousines de club binnen te zien stappen. Vorig jaar publiceerde hij het boekje 'Alle geheimen van de iT', waarin hij uit de school klapte over het drugsgebruik en seksuele gewoonten van bekende iT-gangers.

Langer, geboren in Wenen, belandde na stages in hotels in Londen en Parijs in 1972 in de Amsterdamse homo-horeca rond het Rembrandtplein. Hij was de gangmaker van de Amstel Taveerne, een bruine homokroeg. Na onenigheid met de eigenaar openende hij in de Halve Maansteeg Chez Manfred, met vooral Nederlands feestrepertoire. Als zanger brak hij nooit door, zijn platen raakte hij kwijt door ze onder stamgasten uit te delen.

In de Kleine Komedie en Carré organiseerde hij eind jaren zeventig shows met Nederlandse artiesten. In die tijd maakte hij met discofeesten in Escape een eind aan zijn imago van 'hoempapa-Manfred', zoals hij hetzelf uitdrukte. Toen een zakenpartner hem in 1989 een oude bioscoop aan de Amstelstraat aanbood, opende Langer daar binnen enkele weken 'gay-discotheek' de iT. Maar homodiscotheek was de iT uiteindelijk alleen nog op zaterdagavond.

De iT kreeg een internationale reputatie, met name door de bizarre invallen van Langer. Zijn kracht lag in het organiseren van feesten, een manager was hij niet, zo bleek vorig jaar uit het mislukken van zijn tweede discotheek, de Ja. Zijn eigen begrafenis (waarschijnlijk vrijdag) heeft hij tot in de kleinste details geregeld. Het wordt Langers laatste spektakelstuk.