Enneüs Heerma mist killersinstinct

De achterban van het CDA vindt dat er in de partij meer moet worden gelachen, maar fractieleider Enneüs Heerma zal voorlopig niet optreden als moppentapper in christen-democratische kring. Zijn slottoespraak op de partijraad was eerder een anti-climax dan een wedergeboorte van het CDA als zelfbewuste partij. Zijn grappen gingen de mist in en soms bleef de CDA-voorman in zijn woorden steken. Het woord 'estafettestokje' bleek een lettergreep te veel. Volgens Heerma lijkt de marathon van premier Kok een wedloop te worden waarbij elkaar tegensprekende ministers het estafettestokje doorgeven. Hij had drie aanlopen nodig om het woord uit te spreken.

De achterban wil echter meer humor. Tijdens een debat in kleine kring spraken CDA-leden 'herkenbaar en slagvaardig' over hun partij. Ze mochten stickers bij leuzen op een prikbord plakken om kenbaar te maken dat de partij uitstraling mist, een andere structuur moet krijgen of dat er aan de 'bestuurders' iets moet veranderen. “Er moet meer gelachen worden”, bleek een populaire slogan te zijn. “Meer carnavalsliederen”, suggereerde de presentator die echter al snel merkte dat er veel calvinisten in de zaal zaten. Hij krabbelde terug. “De partij moet natuurlijk ook serieus blijven.” Tevoren had hij het publiek een scène uit een James Bond-film laten zien. Bond werd belaagd door inboorlingen en krokodillen, nét als het CDA. De retorische vraag daarbij was hoe het CDA - omringd door PvdA-inboorlingen en VVD-krokodillen - uit deze situatie van 007 kon komen. “Eerlijk zijn, je kwestbaar opstellen en een sociaal gezicht tonen”, luidde de conclusie van de aanhang. Overigens trekt Bond in de film een andere conclusie: hij ontsnapt via de hoofden van de krokodillen, en schiet op het exotische eiland en passant nog wat inboorlingen overhoop.

Het zal nog even duren voordat Heerma de 007 van het CDA is. Zijn rede miste zelfs de understatements van de Bond-acteurs, en een 'licence to kill' is te veel gevraagd van de oppositieleider. De partijleden liepen na zijn slotwoord teleurgesteld naar de uitgang. Rondom de Hofvijver hebben de PvdA-inboorlingen en VVD-krokodillen voorlopig vrij spel. (DJE)