Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Vier miljoen voor museale aankopen

Door onze kunstredactie amsterdam, 17 nov . De Mondriaan Stichting geeft de komende twee jaar in totaal vier miljoen gulden steun aan twintig musea ten behoeve van aankopen van moderne beeldende kunst. Dat schrijft de stichting in een brief aan de musea. Doel is de kwaliteit en samenhang van de collecties 20ste-eeuwse beeldende kunst en vormgeving te versterken. De musea krijgen elk een ton per jaar. De Mondriaan Stichting heeft begin dit jaar de uitvoering van het aankoopbeleid overgenomen van het toenmalige ministerie van WVC en de Rijksdienst Beeldende Kunst. Vergeleken met het oude beleid worden de musea nu vrijer gelaten bij hun aankopen. Voorheen beperkte de regeling zich tot Nederlandse kunst van de laatste vijftien jaar, nu kunnen Nederlandse werken uit de hele 20ste eeuw worden aangekocht. De stichting bemoeit zich niet met de keuze van de afzonderlijke werken. Onder de twintig musea bevinden zich het Stedelijk Museum Amsterdam, Boymansvan Beuningen (Rotterdam), Kröller-Müller (Otterloo), Van Abbemuseum (Eindhoven), Groninger Museum, Gemeentemuseum Arnhem, Bonnefantenmuseum (Maastricht), Het Kruithuis (Den Bosch) en Van Reekummuseum (Apeldoorn).