Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Duits spion 'Topaz' krijgt 12 jaar cel

düsseldorf, 17 nov. De Westduitse spion Rainer Rupp, die als medewerker op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel jarenlang vertrouwelijke documenten heeft doorgespeeld aan OostDuitsland, is gisteren door e® a Duitse rechter veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. R U PP werkte op de economische afdeling van de NAVO werkte en ga' van 1977 tot 1989 onder de codenaam 'Topaz' duizenden papieren door met strategische gegevens die in de categorie van de meesi geheime NAVO-informatie, 'Cosmie Top Secret', vielen. Volgen 5 de aanklager was het werlc v ^ n Rupp een „catastrofe voor de Duitse veiligheid". Rupps vrouw, die secretaresse was bij de NAVO, gaf ook gev° e ' lige informatie door en dekte de operaties van haar man af. werd veroordeeld tot 22 maanden voorwaardelijke gevangenisstrafRupp, die heeft bekend, werd ' juli ontmaskerd op grond van 1» formatie die na de Duitse een *?l. ding is vrijgekomen uit Stasi-o cumenten. Rupp zei dat hij " overtuiging had gehandeld en ® leen spijt had zijn vrouw btj spionage te hebben betrok* e ■ spi (R euter)