Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Ruim 200 banen weg bij computerdienst van Shell

Door een onzer redacteuren rotterdam, 14 nov . Bij de centrale computerdienst van de Koninklijke/ Shell Groep (SCIS) verdwijnen door een reorganisatie in de komende vijf jaar 217 van de 938 bestaande arbeidsplaatsen, waarvan 75 in Nederland en 142 in Engeland. Gedwongen ontslagen worden door Shell niet uitgesloten. Als onderdeel van de reorganisatie wordt een deel van de vestiging van Shell Common Information Services in het Engelse Wythenshawe (Manchester) gesloten. Op die lokatie is de bediening van één van de bestaande twee 'mainframe' computersysteem gevestigd. De main-frame activiteiten zullen nu in Rijswijk, Zuid-Holland, worden geconcenteerd. Via het centrale main-frame kunnen de hoofdkantoren in Londen en Den Haag en alle vestigingen van

Shell in Europa met elkaar communiceren. Volgens Shell verandert er momenteel veel in het computergebruik, waarbij minder gebruik wordt gemaakt van main-frames. Bij Shell zal het main-frame geleidelijk worden vervangen door gebruik van kleinere systemen, genaamd 'mid-range' en 'desk-top' die tegemoetkomen aan de behoefte naar communicatie dichtbij de werkplek van medewerkers. Elektronische brieven ('E-mail') zorgen op een meer efficiëntere wijze voor de communicatie over grotere afstanden met verder afgelegen vestigingen dan het mainframe. Volgens een Shell-woordvoerder staat deze reorganisatie geheel los van het lopende onderzoek naar de doelmatigheid van de organisatie van Shells hoofdkantoren in Londen en Den Haag.