Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Goederen ondanks vonnis niet terug

Door een onzer redacteuren ROTTERDAM, li NOV. Ondanks een rechterlijke last tot teruggave krijgt Louis K. de goederen niet terug die bij hem in beslag zijn genomen. In juni van dit jaar deed de politie van Prinsenbeemden een huiszoeking 'ter inbeslagneming' op het adres van K. in Breda. De politie nam onder meer horloges, schilderijen, geld en juwelen mee. K. vocht de inbeslagname aan en kreeg onlangs van de rechter gelijk. „Maar op dezelfde dag dat ik van de rechter schriftelijk bevestiging kreeg dat ik mijn spullen terug mocht halen, ging de belastingdienst ermee aan de haal", aldus K. De inval bij K. maakte deel uit van een uitgebreid onderzoek door de politie naar een criminele organisatie die een „omvangrijke XTC-lijn" zou exploiteren. K. zegt dat hij nooit deel heeft uitgemaakt van wat voor criminele organisatie dan ook, zeker niet een die XTC produceerde. „We hebben het niet-verboden middel Nhydroxy-amfetamine vervaardigd." K. diende een verzoek in bij de klaagkamer in Breda. Begin november kreeg hij van de president van de rechtbank in Breda, F.W.H. van den Emster, te horen dat zijn klaagschrift gegrond was verklaard. Uit niets was gebleken, aldus de rechtbank, dat de in beslag genomen goederen van K.

behoorden tot een crimineel vergaard vermogen. Ook omdat er geen sprake was van een strafrechtelijk financieel onderzoek oordeelde de rechter dat de goederen moesten worden teruggegeven. „Afgelopen maandag om negen uur kreeg ik te horen dat de schriftelijke bevestiging van de rechterlijke uitspraak bij mijn advocaat was binnengekomen. Alleen met dat document, had de politie me gezegd, kon ik mijn spullen komen ophalen. Om elf uur stonden opeens twee deurwaarders voor mijn neus die me lieten weten dat er een executoriaal derdenbeslag was gelegd op alles wat door de politie in beslag was genomen." Volgens K. heeft de politie delen uit zijn dossier doorgespeeld naar de belastingdienst. „Omdat ik niks te verbergen heb, heb ik de politie verteld hoeveel geld ik voor de N-hydroxy-amfetaminepillen heb gekregen. Maar dat zijn gegevens over de omzet. Van wat de politie aan de belastingen heeft doorgegeven moeten nog alle investeringen af." K. laakt de handelwijze van de politie. „Je vecht vier maanden voor de teruggave van je spullen, je krijgt het gelijk van de rechter en dan wordt er even snel informatie doorgespeeld naar de belastingdienst." Zijn advocaat W.H.L. Jurgens, spreekt van een „smerige streek".