Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Bezuinigingen onderwijs toch mogelijk volgens Nuis

Door onze politieke redactie DEN HAAG, 5 NOV. De in het regeerakkoord afgesproken bezuinigingen van 500 miljoen gulden in het hoger onderwijs kunnen in tegenstelling tot wat staatssecretaris Nuis (onderwijs) deze week verklaarde wél worden gehaald. Premier Kok zei gistermiddag in zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad dat Nuis kennelijk „verkeerd is begrepen". Kok zei dat Nuis in de ministerraad had uitgelegd dat hij deze week met zijn opmerkingen over de onhaalbaarheid van de bezuinigingen in het hoger onderwijs alleen op de voorgenomen stelselherziening had gedoeld. Dat er daarnaast ook andere mogelijkheden zijn om de komende jaren op

het hoger onderwijs te bezuinigingen was daarbij buiten beschouwing gebleven. Het gaat daarbij met name om de verbetering van de doelmatigheid. Stelselherziening en doelmatigheidsoperatie moeten in 1998 wel degelijk 500 miljoen bezuinigingen opleveren. Nuis heeft in de ministerraad gezegd zich daar volledig aan te zullen houden, zo zei de premier. „We hebben in de ministerraad nog eens met z'n allen vastgesteld dat het regeerakkoord nog steeds het regeerakkoord is. Daar wordt niet van afgeweken, niet bij. defensie en niet bij onderwijs", aldus Kok. Kok zei verder dat wat hem betreft „de zaak-Nuis" nu is gesloten.