Dit is een artikel uit het NRC-archief

Film

Televisieprogramma Diogenes naar Monte-Carlo

HILVERSUM, 29 OKT. De gezamenlijke omroepen hebben een uitzending van het VPRO-buitenlandprogramma Diogenes uitgekozen als Nederlandse inzending voor het Monte-Carlo Televisie Festival 1995. Het programma is op 29 mei uitgezonden onder de titel Afscheid van Joegoslavië. Het geeft een filmisch verslag van een reis van de Brit Sir Fitzroy Maclean door het voormalige Joegoslavië. De 83-jarige Maclean werd als persoonlijk gezant van premier Winston Churchill in 1943 in het geheim gedropt in het door de Duitsers bezette Joegoslavië. Hij moest contact leggen met de partizanen van maarschalk Tito. De film bevat onder meer ontmoetingen met vrienden van toen en met een aantal huidige politieke hoofdrolspelers. De documentaire dingt mee in de categorie news features/current affairs programmes. Het festival heeft plaats van 10 tot 16 februari 1995. (ANP)