Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

FILMS OP TV

-frlnnerspace (Joe Dante, 1987, VS). Ironische fantasy persifleert de science fïction-film zonder de genreliefhebbers tekort te doen. Tot speldeknop verkleinde, drankzuchtige testpiloot Dennis Quaid belandt in bloedbaan van brave angsthaas (Martin Short). BBC1, 20.00-21.55u. ☆Patti Hoeks (David Button Morris, 1988, VS). Bescheiden, onafhankelijk geproduceerde film biedt subtiel portret van aan een ernstige vorm van 'casanovisme' lijdende, getrouwde dertiger die in de seksuele hitte van de puberteit is blijven steken. Een vrouw die hij zwanger maakte durft hij niet onder ogen te komen. Mooi spel van Chris Mulkey, John Jenkings, Karen Landry. BRTN2, 20.30-22.00u. Merveilleuse Angélique (Bernard Borderie, 1964, Frankrijk/ Italië/ West-Duitsland). Tweede deel van populaire vijfdelige filmserie naar de romans van Serge en Anne Golon, over het turbulente liefdes- en huwelijksleven van aristocratendochter in het Frankrijk van de 17de eeuw. Met Michèle Mercier, Claude Giraud. Ned.1, 20.3122.16u.

The Hot Spot (Dennis Hopper, 1990, VS). Regisseur Hopper wist geen eigen signatuur toe te voegen aan broeierig bedoelde film noir over afpersing, overspel, jaloezie en moord. Met Don Johnson en veel aangedikte sfeer. RTBF1, 21.15-23.20u., nagesynchroniseerd. In the Soup (Alexandre Rockwell, 1992, VS/Japan/Duitsland/ Frankrijk/Italië/Spanje). 'Onafhankelijke' cineast Rockwell bedrijft gezonde zelfspot in veelgeprezen low-budget-film over het lijden van een beginnende, armlastige filmmaker (Steve Buscemi) wiens pretentieuze debuut (in zwart-wit) wordt gefinancierd door een excentrieke gangster (Seymour Cassel). Gastrol van Jim Jarmusch als producent van een tv-programma met naakte gasten. Ook met Jennifer Beals. Duitsl.1, 23.050.40u., nagesynchroniseerd. Duel at Diablo (Ralph Nelson, 1966, VS). James Garner en Sidney Poiter vechten in degelijke, harde western zij aan zij tégen de Apaches. Ook met Dennis Weaver, Bibi Anderson. BBC1, 0.45-2.30u. ☆L'Atalante (Jean Vigo, 1934,

Frankrijk). In het jaar van zijn vroege dood voorzag Vigo zijn minieme oeuvre van dit meesterwerkje dat een eenvoudig verhaal vertelt over de tijdelijk stagnerende liefde tussen een Parijse binnenschipper en zijn vrouw. Realistisch portret van arbeidersklasse krijgt van Vigo lyrische en surrealistische aankleding. BBC2, 1.052.35u., zwart-wit. Donovan's Brain (Felix Feist, 1953, VS). Derde, nauwgezette verfilming van roman van Curt Siodmak (na 'The Lady and the Monster' uit 1944 en 'Vengeance' uit 1962) onderscheidt zich door hoofdrol van Lew Ayres, als de wetenschapper die gedomineerd wordt door in laboratorium gekoesterd brein van overleden industrieel. Duitsl.1, 1.05-2.20u., zwart-wit, nagesynchroniseerd. MORGEN Smokey and the Goodtime Outlaw (Alex Grasshoff, 1985, VS). Komische road movie staat los van de Smokey-films met Burt Reynolds. Twee country & western-zangers op weg naar Nashville. BBC1, 15.05-16.30u.