Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Nederland en Frankrijk willen beter samenwerken

Door onze correspondent MARC CHAVANNES PARIJS, 24 OKT. Frankrijk en Nederland gaan nauwer samenwerken. Daarvoor bestaat ook in Parijs belangstelling, zo bleek vanmorgen tijdens een kennismakingsgesprek dat premier Kok en minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) hebben gevoerd met premier Balladur. Vanmiddag zouden ze president Mitterrand ontmoeten. De betrekkingen tussen Frankrijk en Nederland zijn „tientallen jaren, mischien wel eeuwen" verstoord geweest, constateerde Van Mierlo na het gesprek met de Franse premier. Volgens premier Kok hoeft dat geen blijvende

op te leveren „Ik denk dat men in Parijs inziet dat met wat voor soort kerngroep Europa zich verder ook zal ontwikkelen, Nederland daar toch altijd deel van zal uitmaken. Dat zeg ik niet pedant, maar feitelijk. Daar moeten we intellectueel en politiek rekening mee houden." De bespreking met de Franse eerste minister was volgens Kok „met een grote mate van vriendschappelijkheid" verlopen. Hij had een duidelijke belangstelling aan Franse kant voor de Nederlandse opvattingen vastgesteld. „Wat ons betreft was het een goede investering in wederzijdse contacten. Aan het slot van de ontmoeting

is het meest gevoelige punt in de Nederlands-Franse betrekkingen nog even ter sprake geweest: het drugsbeleid. Men heeft afgesproken nauwer te gaan samenwerken op praktisch-politioneel en justitieel gebied. De Nederlandse bewindslieden hebben de indruk dat gezien de door hen geconstateerde schakeringen binnen de Franse discussie ook de oude tegenstellingen tussen Nederland en Frankrijk genuanceerder zijn komen te liggen. De regeringen in Parijs en Den Haag gaan door middel van twee werkgroepen bekijken of gemeenschappelijke standpunten op veiligheids* en Europees beleid kunnen worden gevonden. Om „Europa weer impetus te geven met werkelijk gezamenlijk buitenlands beleid", zoals Van Mierlo zei. Hij zag tal van aanwijzingen dat „vastgeroeste standpunten" naar de achtergrond verschuiven. Als het lukt dat de Westeuropese Unie de Europese scharnier van de NAVO wordt, dan „is het onze bedoeling Frankrijk langs die weg weer terug te krijgen in de NAVO".