Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Schaatskampioen probeert gevestigde politiek te doorbreken

Met lijstduwer Hilbert van der Duim kwam de PLOP in de gemeenteraad van Assen. Een half jaar later voorspelt de CDA-fractie dat de partij “binnen de korste keren uit elkaar valt”.

ASSEN, 22 OKT. Bochten draaien in de politiek is niet makkelijk, vindt oud-topschaatser Hilbert van der Duim, gemeenteraadslid namens de Politiek Logisch Oprechte Partij (PLOP) in Assen. Hij moet nog leren zijn woorden “aan te kleden”. Een actiegroep, die zich alleen druk maakt over kleinigheden als de TT-races, noemde hij “beroepszeikers”. Collega's van andere partijen bestempelden zijn uitspraak onmiddellijk als “een gemeenteraadslid onwaardig”.

PLOP werd in maart met vijf zetels na de PvdA de tweede partij van Assen. Van der Duim, laatste op de kandidatenlijst, werd met 480 voorkeurstemmen rechtstreeks gekozen in de gemeenteraad. De oud-schaatskampioen wilde niet, maar hij deed het toch om zijn kiezers niet teleur te stellen.

PLOP begon als een geintje, op zaterdagavond in café De Eenhoorn. Van der Duim en een paar vrienden vonden Assen al langer een 'dood gat', dat alleen nog maar ambtenaren en oude mensen naar zich toe trok. Bijna nooit was er een popconcert, live-muziek in cafés was maar vier keer per jaar toegestaan. Die avond besloten ze mee te doen aan de verkiezingen.

Na een half jaar in de gemeentepolitiek zegt Van der Duim dat het moeilijk is om het imago van 'pretpartij' kwijt te raken. Hij werkt er hard aan. Twintig uur per week is hij bezig met het raadswerk, naast zijn baan als leraar economie. De bevolking van Assen heeft nog weinig van hem gemerkt, want Van der Duim leest en leert, om “een eigen visie” en “kritische blik” op de gemeentepolitiek te ontwikkelen. De oud-schaatser wil graag de grijze, gevestigde orde van de Assense politiek doorbreken, zegt hij, verlegen lachend om zoveel ambitie.

Het is niet alleen pret in PLOP. In mei stapten twee steunfractieleden uit de partij, kort daarna hielden vier van de vijf bestuursleden er mee op. De partij was verdeeld over de vraag of PLOP zich moest aansluiten bij de Onafhankelijke Partijen Drente, om mee te kunnen aan de provinciale verkiezingen, “Dat heb je bij een partij die onverwacht snel groeit”, zegt Van der Duim. “Dat succes trekt mensen aan die niet in de partij horen.” Bovendien was een aantal leden ontevreden over de stijl van fractievoorzitter Willem Homan. Dat laatste heeft Homan veel pijn gedaan zegt hij, “Ik werd in de krant afgezeken als een tiran. Verschrikkelijk. Want ik heb een grote bek, maar echt, ik ben een lief jong.”

Ook de fractieleider zegt dat hij het vak nog moet leren. Maar dat weerhoudt hem er niet van om zoveel mogelijk aandacht te trekken. Niet alleen binnen de muren van het gemeentehuis. “Homan is alleen gelukkig wanneer hij elke week de krant haalt”, zegt de fractievoorzitter van de PvdA, C. van der Veen, “En dat lukt 'm nog ook”. De raadsleden vonden zijn optreden in het begin nog wel leuk. De sollicitatie van Homan en zijn vrouw - voor een 'duobaan' - naar de vacature van Commissaris van de Koningin in Drenthe, vond iedereen in de raad een goede grap.

Maar langzamerhand krijgen ze genoeg van zijn “geouwehoer”, aldus Van der Veen. Vorige week aan het eind van de vergadering gebruikte Homan de rondvraag om een lang betoog te houden over 'geldverslindende megaprojecten' van Assen: de bouw van een nieuw stadhuis, een tropisch zwemparadijs en een Instituut voor Creatieve Ontwikkeling. De raadsleden waren woedend, daar was de rondvraag toch niet voor. En ze zijn trots op die projecten: “Assen stoomt op in de vaart der volkeren”, aldus CDA-fractieleider T. Meints.

Homan, een stevige man met een baard, lang haar en een klein rond brilletje, slaat op z'n knieën van plezier als hij er aan terug denkt. “Ik dacht, laat ik eens kijken hoe ver ik kan gaan. Aan de zijkant zag ik de journalisten, dus dit was een kans.” Hij zit in zijn winkel, de mini headshop en zeefdrukkerij 'PLOP-produktions'. Homan verkoopt T-shirts, sieraden en waterpijpjes. De naam van de partij is afgeleid van de naam van zijn zaak.

De fractievoorzitter maakt zich geen zorgen over mogelijke vermenging van zakelijke en partijbelangen. In het Infoblad van PLOP maakt hij uitvoerig reclame voor z'n zaak. Maar onverstandig was die keuze uiteindelijk wel, zegt hij, “De bedrijven uit de buurt, allemaal van VVD'ers natuurlijk, laten niks meer bij mij drukken.” Het heeft hem al veel geld gekost, maar het is de moeite waard. Trots laat hij twee volle plakboeken zien met kranteknipsels over zijn nog korte politieke loopbaan. Dag en nacht is hij bezig met het vak. Onzin dat hij 'publiciteitsgeil' zou zijn. Homan trekt de aandacht in het belang van PLOP: de bevolking van Assen moet weten dat de partij actief is.

De groeiende ergernis over PLOP bij de andere raadsleden, onder meer over het taalgebruik van de fractievoorzitter bereikte vorige maand een hoogtepunt. In een ingezonden brief aan de de Drentse Courant beschreef Homan hoe de raadsleden tijdens een tweedaags werkbezoek 'gemeenschapsgeld' hadden verkwist aan drank, eten en een duur hotel. “Pure volksverlakkerij, populisme van de bovenste plank”, zegt de PvdA'er Van Veen, nog steeds kwaad.

VVD-fractievoorzitter W. Hoving denkt dat ze zullen moeten wennen aan PLOP. Volgens hem heeft de raad de populariteit van PLOP aan zichzelf te wijten. “We waren het te veel met elkaar eens. Dat was ook wel een beetje saai.” De CDA'er Meints gaat ervan uit dat wennen niet nodig is. Hij verwacht dat de PLOP-fractie “binnen de korste keren” uit elkaar valt.