Laura Pausini: nu nog tussen schoolmeisje en de jonge Sophia Loren

Concert: Laura Pausini. Gehoord: 15/10 Doelen, Rotterdam. Herhaling: 17/10 RAI, Amsterdam, 20/10 MECC, Maastricht, 21/10 Central, Utrecht, 22/10 Brabanthallen, Den Bosch, 24/10 Rijnhal, Arnhem, 26/10 Martinihal, Groningen.

De Italiaanse zangeres Laura Pausini heeft een volmaakte middenweg gevonden tussen de sfeer van het goede oude Eurovisie Songfestival en de vocale acrobatiek van Amerikaanse popdiva's als Whitney Houston en Mariah Carey.

Eigenlijk zou ze altijd begeleid moeten worden door een voltallig orkest, want haar muziek heeft de kitscherige glamour die hoort bij zwartwit-televisie en platen in mono. Op 19-jarige leeftijd won Pausini het songfestival van San Remo en nu, een jaar later, heeft ze al twee succesvolle cd's op haar naam staan. In Nederland zijn haar Italiaanse teksten geen struikelblok, want ook hier behaalde ze al twee platina platen.

Bij haar Nederlandse debuutoptreden in de Rotterdamse Doelen toonde Laura Pausini de verfrissende naïviteit van een nieuwkomer in de internationale showbusiness. Haar stuntelige aankondigingen in schoolmeisjes-Engels stonden in scherp contrast met de trefzekere voordracht van Strani Amori, het openingslied waarbij ze als een jonge Sophia Loren van de podiumtrap afdaalde.

Anders dan de meeste Italiaanse popsterren, moet Laura Pausini het niet hebben van bombastische namaak-rock uit de symfonische hoek. Haar liedjes zijn betrekkelijk simpel, met nadruk op de dramatische zangmelodieën die ze zingt met een stem om glas mee te snijden. Teksten over 'coraggio', 'esperanza' en vooral veel 'amore' bracht ze met sprekende en getergde gezichtsuitdrukkingen, terwijl een ongeïnteresseerde toetsenman al kauwgom kauwend de bijbehorende orkestpartijen tevoorschijn toverde.

De typische Eurovisie-stijl werd alleen terzijde geschoven in het gospel-achtige Regazze Che, waarin ze een Mariah Carey-achtig 'baby baby' liet horen. Pausini verbaasde zich oprecht, toen haar fakkelballade La Solitudine vooral door de meisjes woord voor woord werd meegezongen. De aangereikte cadeautjes maakte ze ter plekke open en het concert eindigde zelfs in een bescheiden chaos, toen ze een jonge fan op het podium vroeg om een onbeholpen duet te zingen. Zo charmant zal Laura Pausini niet lang blijven, want als ze eenmaal geleerd heeft hoe je 'I love you Rotterdam' moet uitspreken, schuilt er ongetwijfeld in haar een Italiaanse Diana Ross.

    • Jan Vollaard