Dit is een artikel uit het NRC-archief

Milieu en natuur

DE SCHEIDSRECHTER

Ja, biljarten is een beetje een mannenaangelegenheid. 't Is toch vooral een café-sport. Vrouwen gaan daar in hun eentje niet zo snel naar toe. Bovendien zijn vrouwen te ongeduldig voor het langdurig oefenen van bepaalde stoten. Hoe ik mij staande hou? Kwestie van de juiste beslissingen nemen. In het begin waren de spelers wel op hun hoede. Je moet doen waar je voor komt. En natuurlijk niet als een feministe rond gaan lopen.

Mijn ex-vriend biljartte. Dan ga je wel eens mee. Ik vond het meteen leuk. Ze hebben altijd een tekort aan scheidsrechters. Ik hapte toe. Trapsgewijs kwam ik hogerop. Het komt wel eens voor dat ik een carambole mis. Ik kan de fout niet herstellen. Een speler mag ontevreden zijn, ik heb het laatste woord. Ik voel me dan wel even rot, maar ben het zo weer vergeten. De volgende keer ben ik alerter. Gelukkig bestaan er goede etiquettes. Biljarters worden niet vervelend.

Ik leid zowel wedstrijden in de 'klassieke' als in de 'artistieke' discipline. Bij het klassiek, zoals driebanden, doe je niet zo veel. Je kondigt de caramboles aan en ziet toe op de gedragsregels. Een speler die op de stoel zit, moet zich correct gedragen. Niet het krijtje weggrissen of met de keu stampen. Artistiek, zoals kunststoten, is het leukste. Als scheidsrechter heb je een actievere rol. Je moet de ballen op de juiste plaats leggen. En het publiek uitleggen hoe de ballen gespeeld moeten worden.

We dragen een smoking, een zwart pak met een wit overhemd en een vlinderdasje. Ik voel me er heerlijk in. Het ziet er verzorgd uit. Ik zou ook een rok mogen dragen. Ik heb daar geen behoefte aan. Bij het artistiek moet je over de tafel buigen. Een rok is in zo'n geval niet handig.

Ik geniet ervan in dienst van de spelers te fungeren. Ik merk dat ze het prettig vinden als je dicht bij de tafel staat. Dat voel je gewoon. Stilzwijgend maken ze dat duidelijk. Na afloop vertellen ze niet of ik het goed of slecht gedaan heb. Eigenlijk zou ik dat best willen weten.