Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

VS sturen aan op herstel van status quo in zuiden van Irak

WASHINGTON, 13 OKT. De Amerikaanse regering stuurt aan op een resolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin van Irak de 'status quo ante' bij de Koeweitse grens wordt geëist. Parijs en Londen steunen de Amerikaanse positie.

Het plan betekent dat de troepen van de Iraakse Republikeinse Garde zich moeten terugtrekken op posities die ze innamen vóór de crisis vorige week ontstond. De VS zullen zich in een eventuele resolutie niet uitspreken over andere Iraakse troepen dan de Republikeinse Garde. De drie divisies die al in het zuiden lagen voor de verdediging van de stad Basra, mogen daar blijven.

Een oorspronkelijk Amerikaans voorstel tot terugtrekking van alle Iraakse troepen uit het zuiden van het land en het instellen van een gedemilitariseerde zone aldaar, stuitte in de Veiligheidsraad onder andere op tegenstand van Frankrijk en Rusland, terwijl ook Groot-Brittannië koel reageerde. Frankrijk ziet een dergelijke zone als een mogelijk - ongewenst - begin van de opdeling van Irak. China zou verder hebben overwogen zijn veto uit te spreken over de instelling van een zone.

De eerder ingestelde zones voor een Iraaks vliegverbod in het noorden (vanaf april '91) en het zuiden van Irak (sinds augustus '92) zijn overigens niet door de Veiligheidsraad maar door de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk opgelegd.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, voerde gisteren overleg over de jongste Golfcrisis met zijn collega's van Groot-Brittannië en de Samenwerkingsraad van de Golf. Christopher maande tot waakzaamheid omdat Saddam Hussein “niet te vertrouwen is”. De zes Golfstaten verklaarden zich bereid bij te dragen in de kosten van te nemen maatregelen tegen Bagdad. De Britse minister Douglas Hurd zei: “Wij moet ervoor zorgen dat er een eind komt aan de bedreiging door Saddam Hussein.”

De Amerikanen hechten nu wel geloof aan de verklaring uit Bagdad dat het Iraakse leger zich terugtrekt. Volgens de Amerikaanse minister van defensie, Perry, trekt inmiddels de helft van de ongeveer 80.000 man Iraakse troepen zich terug van de grens met Koeweit. Bagdad zei eerder dat het besloten heeft alle troepen op twee brigades na terug te trekken. Volgens de VS had Irak in het zuiden de afgelopen dagen 80.000 soldaten samengetrokken.