Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Werkloosheid Duitsland verder omlaag

Door onze correspondent bonn, 6 okt. Het Duitse werkloosheidscijfer ligt voor het eerst sinds een jaar beneden 3,5 miljoen. Eind september was het met 3,49 miljoen werkzoekenden 500.000 lager dan begin dit jaar en 142.000 lager dan eind augustus. Dat is behalve aan seizoensinvloeden te danken aan het conjuncturele herstel van de economie, vooral in Oost-Duitsland. Dit heeft de directeur van het centrale Duitse arbeidsbureau te Neurenberg, Bernhard Jagoda, gisteren meegedeeld. Tien dagen

voor de Bondsdagverkiezingen hebben de regeringspartijen tevreden op dit nieuws gereageerd. Kanselier Kohl sprak van een „vroegere kentering op de arbeidsmarkt dan ik had verwacht". De secretaris van de Bondsdagfractie van de CDU/CSU, Jtlrgen Rüttgers, ziet „een ommekeer ten goede nu bereikt". Hij waarschuwde de kiezers 16 oktober niet op de SPD of de Groenen te stemmen omdat „een terugval in de recessie en het einde van elk perspectief voor de arbeidsmarkt" zouden dreigen als

zij de verkiezingen winnen. Uit de SPD kwam daarentegen juist kritiek omdat het conjunctuur-herstel nog te weinig leidt tot meer werk. Zij wil daarom zo snel mogelijk overheidsprogramma's om „eindelijk meer banen te bevorderen in plaats van werkloosheidsuitkeringen te betalen". De verbetering van de arbeidsmarkt gaat het snelst in OostDuitsland, waar het werkloosheidscijfer met 64.000 daalde tot 1,04 miljoen (of van 14,7 tot 13,8 procent). Daar steeg ook het aantal openstaande vacatures met

6.500 (tot bijna 63.000). In de veel grotere Westduitse economie daalde het werkloosheidscijfer met 78.000 tot 2,45 miljoen (van 8,2 tot 7,9 procent), terwijl het aantal openstaande vacatures daar met ruim 5.000 verminderde tot 241.000. Bij deze gesaldeerde cijfers tekende Jagoda aan dat sinds januari in West-Duitsland 1,75 miljoen mensen een nieuwe baan vonden en 600.000 in Oost-Duitsland. In de vroegere DDR is het dieptepunt op de arbeidsmarkt volgens hem „voorbij".