Villa neemt penalty's beter dan Inter Milaan

ROTTERDAM, 30 SEPT. Het tweede duel in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi tussen Aston Villa en Inter Milaan was gisteravond in Birmingham een ware thriller. Pas na de serie strafschoppen mocht Aston Villa zich de gelukkige winnaar noemen. De 'loterij' van elf meter was noodzakelijk, nadat de Ierse international Houghton van Aston Villa in de reguliere speeltijd de 1-0 achterstand van twee weken geleden had weggewerkt.

Linksachter Phil King velde het vonnis over Inter, de houder van de UEFA Cup. Hij schoot raak, nadat Ruben Sosa de bal bij de laatste strafschop van Inter keihard tegen de lat joeg. Dennis Bergkamp was bij de serie strafschoppen wel trefzeker.

Bij de vierde penalty leek het mis te gaan voor de Italiaanse ploeg, waarin Wim Jonk ontbrak door een blessure. Davide Fontolan schoot over het Engelse doel. Gelukkig voor hem stopte doelman Pagliuca vervolgens de strafschop van Whittingham. Sosa's misser werd Inter evenwel fataal. De reeks strafschoppen was de apotheose van een prachtige voetbalavond. Beide ploegen speelden in een enorm hoog tempo en de wedstrijd boeide tot de laatste seconde. Het was een klassieke confrontatie tussen de Engelse en Italiaanse speelstijl. De Britten zochten op ongecompliceerde wijze de aanval, terwijl de tegenstander met het spitsenduo Sosa en Bergkamp gevaarlijk counterde.

Arsenal had gisteren een gemakkelijk avondje tegen het nietige Omonia Nicosia uit Cyprus. De ploeg van manager Graham had aan twee bevliegingen van spits Wright en een mooie volley van de Zweedse middenvelder Schwarz genoeg om de tweede ronde te bereiken.

Auxerre kostte het daarentegen méér moeite om verder te komen. Het team, met libero Verlaat, versloeg de bekerwinnaar van Kroatië, Croatia Zagreb, met 3-0. De Fransen moesten een achterstand van 3-1 uit de eerste wedstrijd wegwerken.

Met de uitschakeling van de Schotse bekerwinnaar Dundee United, gisteren tegen het Slowaakse Tatran Presov (1-3), zijn alle Schotse clubs van het Europese podium verdwenen. Landskampioen Glasgow Rangers verloor in de voorronde van de Champions League van AEK Athene en Borussia Dortmund schakelde in het toernooi om de UEFA Cup Motherwell uit. Het is voor het eerst sinds 1959 dat Schotland geen vertegenwoordiger heeft in de tweede ronde. (Reuter)